Rovat: Szülés előtt, szülés után

post thumbnail

Koraszüléshez vezethet a trombózishajlam

A genetikailag fokozott trombózishajlam, azaz a trombofília kapcsán a legtöbben a mélyvénás trombózistól és a tüdőembóliától tartanak, ám valós veszély az állapottal küzdőknek a koraszülés is. Hogy miként függ össze a vérrögképződés az idő előtti szüléssel, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

post thumbnail

Ezért baj, ha a férfinak van pajzsmirigyzavara

A pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nők kapcsán merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban. Hogy náluk még milyen panaszok jelezhetik az állapotot, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

post thumbnail

Úszni várandósan is lehet?

Sok kismama bizonytalan abban a kérdésben, hogy szabad-e pocakkal a medencébe merészkedni. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, külön kell választani a víz, mint közeg magára a mozgásra (testre és lélekre) gyakorolt hatását és a víz fizikai veszélyeit (hőmérséklet, tisztaság). Nézzük a pro és kontra érveket!

post thumbnail

A rémálom: pecsételő vérzés terhesség alatt

A pecsételő vérzés valószínűleg minden nő rémálma, amikor éppen babát vár. Ezen sajnos nem is lehet csodálkozni, hiszen például a vetélés egyik előjele is lehet ez a folyamat. De hogy pontosan mi is állhat a pecsételő vérzés hátterében terhesség alatt, arról Ratkó Tünde szülésznő beszélt. 

post thumbnail

Így vészeld át a forróságot, ha babát vársz vagy kicsi a gyereked!

A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat.

post thumbnail

A hüvelygomba a kismamákat sem kíméli

A hüvelygomba jön és kellemetlenségeket okoz. Azonban a bevált patikaszereket nem minden esetben lehet alkalmazni a kezelésére, ha babát várunk! Erre nagyon oda kell figyelni! Nézzük, mit javasol Dr- Budai Marianna gyógyszerész!

post thumbnail

Igyak vagy ne igyak málnalevél teát szülés előtt?

 Kismamák dilemmája a málnalevél tea körül…

post thumbnail

Kismamák figyelem: a felnőttkori cukorbetegség már magzatkorban megelőzhető!

Napjainkban vészesen nő a cukorbetegek száma. Világszerte és Magyarországon is. És sajnos, a gyerekek körében is. Ezt pedig nem csak a genetikai tényezők, hanem a babavárás alatti cukorbetegség és a kicsik helytelen táplálkozása is okozza. Előzzük meg!

post thumbnail

Celebdiéta szoptatás idején? – Ki ne próbáld!!

A kismamák egyre nagyobb kényszert éreznek a drasztikus súlyvesztésre. Mégpedig azért, mert a celeb anyukák hetek alatt visszanyerik eredeti alakjukat. A sztárokkal ellentétben egy ennél jóval lassabb tempó lenne a normális és egészséges.

post thumbnail

Ők a legjobb védőnők

A Magyar Védőnők Egyesülete évek óta díjazza a védőnőket áldozatos munkájuk elismeréseként. Idén is az édesanyák és édesapák jelölhették segítőiket az „Év Védőnője” díjra.Íme, ők a legjobbak!

post thumbnail

A gyerekkori túlsúly a szívroham előszobája

Jelenleg 41 millió ötévesnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig ez a szám 2025-re megduplázódhat.1 Sajnos a magyar szülők sem elég tudatosak, ha megelőzésről van szó: a legfrissebb kutatási eredmények2 alapján minden harmadik 1-3 éves gyermek rendszeresen kap olyan ételt, ami felnőttek számára készült…

post thumbnail

Csak egészséges legyen! – A NIFTY teszt

Miután kiderül, hogy egy nő babát vár, szinte azonnal ezer kérdés és kétely merül fel benne. Ami talán a legfontosabb: a magzat vajon egészséges-e és nem kell-e genetikai rendellenességektől tartani? A modern genetikai technológiának köszönhetően immár érdemi kockázatok nélkül, a terhesség korai szakaszában megválaszolható ez a kérdés.

post thumbnail

Miért veszélyes a stressz a várandós kismamára? 3. rész

Hogyan érzékeli a nő a stresszt és az érzelmi behatásokat a várandóssága alatt? A szakemberek úgy tudják legjobban lemérni a nő stressz-szintjét, hogy megvizsgálják, hogyan tud úrrá lenni érzelmein,  illetve milyen gyakran érzi úgy, hogy “belefullad” az élet tengernyi gondjába – vagyis úgy látja, nincs megoldás.

post thumbnail

Miért veszélyes a stressz a várandós kismamára? 2. rész

A legutóbbi időkben végzett kutatások szerint minél nagyobb fokú, időben elhúzódó stresszhatás ér egy várandós nőt, annál nagyobb a kockázata a koraszülésnek és annak, hogy az újszülött kis súllyal látja meg a napvilágot.

post thumbnail

Miért veszélyes a stressz a várandós kismamára? 1. rész

Komoly kutatások folynak arról, hogy milyen hatással van az anya stresszes babavárása a magzatra, illetve a szülés kimenetelére. A stresszhatások sajnos, elkerülhetetlenek, de előfordulásuk gyakorisága mindenképpen csökkentendő, hiszen a kismama állapota a magzatra is kihat; a szorongás, idegesség nem kedvez a kicsi egészséges fejlődésének.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!