Rovat: Szülés előtt, szülés után

post thumbnail

Óvd a mellbimbód a boldog szoptatásért!

Ha mellbimbód már a várandós időszak alatt esetleg szárazabbá, érzékennyé, sérülékennyé válik, keress „gyógyírt” egészségének megőrzésére! Íme, néhány hasznos tanács a szülésnőtől! 

post thumbnail

Gyógynövények várandósság alatt – Melyik alkalmazható?

Felmérések alapján a babavárás kilenc hónapja alatt a nők mintegy 95%-a fordul legalább egyszer növényi szerekhez. Nem mindegy azonban, hogy mit használnak. Melyek azok a gyógynövények, amelyek bátran alkalmazhatók a babavárás időszakában is? Melyek azok, amelyeket kerülni kell, mert káros hatásuk lehet a magzatra nézve?

post thumbnail

Várandósok émelygése

Míg egyes kismamák sosem találkoznak a reggeli rosszulléttel, hányás és émelygés nélkül telnek terhességük hetei, másoknak napi rutinná válhat ez – kiváltképp az első trimeszterben. 

post thumbnail

Horváth Éva: „A fiam nem egy magamutogató típus”

Már csak néhány hét, és megszületik Horváth Éva kisfia. A csinos kismama izgatottan várja, hogy végre karjában tarthassa a picit, és addig is mindent elkövet, hogy minél többet megtudjon róla. Többek között ezért sem mulaszt el egyetlen ultrahangvizsgálatot sem…

post thumbnail

Fiú vagy lány? – Lehet befolyásolni a gyerek nemét?

  Sok leendő szülő fürkészi a praktikákat és követi a régi idők megfigyelőinek és jósainak javaslatait, amikor a születendő gyermeke nemét próbálja befolyásolni. Vajon használhatóak ezek a praktikák?

post thumbnail

Visszaváltozás – 8. hónap

Azt gondoltam, hogy a várandósság és szülés után egy szép egyenletesen javuló fizikai állapotról számolhatok majd be. A 8 hónap tapasztalata azonban mást mutat… Folytatjuk Csoba Ildikó visszaváltozás naplóját!

post thumbnail

Gyereket szeretnél? – Figyeld a peteérésed!

Az ember, ha gyermeket szeretne, mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb megtörténjen a várva várt fogantatás. Azonban olykor megesik, hogy már egy év próbálkozás után is csalódás éri a párt- ekkor természetesen mindenki elgondolkozik azon, vajon hol lehet a hiba? Elsőként érdemes megbizonyosodni arról, van-e a nőnek rendszeresen peteérése, hiszen ennek hiányában lehetetlen teherbe esni. […]

Veleszületett rendellenességek – Mik állhatnak a háttérben?

Nyitott gerinc, kamrai sövényhiány, ajak- és szájpadláshasadék, dongaláb és Down-kór. Csak néhány, a hazánkban leggyakrabban előforduló magzati veleszületett rendellenességek közül, amelyek a születések mintegy hat százalékában sajnos előfordulnak…

Pattanások, striák, szőrösödés – babavárás alatt

Csak úgy ragyogsz! – a mondat, amit minden várandós kismama szeretne hallani, még akkor is, ha a hónapok előrehaladtával nemcsak a pocak mérete nő, hanem egyre több gondot okoznak a különböző bőrproblémák is. Valakinek az életét gyulladt pattanások, vagy terhességi csíkok keserítik, más a szokatlan helyeken megjelenő szőrszálaktól vagy az állandó bőrviszketéstől szabadulna. Peterman Krisztina […]

Soha ne rázz meg bébit!

A szülők, hozzátartozók, csecsemőgondozók nem mindig tudják, hogy ha (erősen) megrázzák a kisbabát, az súlyos agykárosodásokat okozhat. Annak érdekében, hogy ez a fizikai bántalmazás – mert annak minősül – többé ne történjék meg, feltétlenül hallgatni kell a specialisták figyelmeztetéseire, tanácsaira.

Visszaváltozás – 7. hónap

Hogyan nyerte vissza egy kismama az erőnlétét, a mozgékonyságát és a kedvét a sportolásra babája születése után? Csoba Ildikó visszaváltozás naplójának folytatását olvashatjátok…

A kismamák kerüljék a medvecukrot és az édesgyökeret!

A gyermeket váró nők egyik állandó aggodalma az, hogy valamilyen gyógyszer, gyógynövény vagy akár élelmiszer fogyasztásával károsodást okozhatnak a megszületendő gyermeküknek. A kutatási eredményeknek köszönhetően egyre több ismeretünk van arról, hogy minek a fogyasztása javasolható és mi tiltólistás a várandósság alatt.

Visszaváltozás – 6. hónap

 „Itthon, két gyerek társaságában nem egyszerű időt találnom a testmozgásra. Még elkötelezett mozgásimádóként is kihívást jelent hűnek maradnom eredeti elhatározásomhoz” – írja kismamanaplójában naplójában Csoba Ildikó. Kövesd velünk Ildi és a babája napjait és meglátod, semmilyen kismama nehézséggel nem vagy egyedül!

Teherbe esési nehézségeket okozhat a magas prolaktinszint

A prolaktin az egyik legfontosabb hormonunk, mely elsősorban a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Bár kis mennyiségben mindig termelődik, ám ha várandósság vagy szoptatás nélkül is túl magas a szintje, az problémát jelezhet, ráadásul a teherbe esést is hátráltatja. Hogy mit érdemes tudni a prolaktinról és annak túltermelődéséről, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati […]

A magzat neme befolyásolja a kismama immunreakcióját

A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát – állapította meg az Ohiói Állami Egyetemen orvosainak tanulmánya.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!