Rovat: Szülés előtt, szülés után

post thumbnail

Celebdiéta szoptatás idején? – Ki ne próbáld!!

A kismamák egyre nagyobb kényszert éreznek a drasztikus súlyvesztésre. Mégpedig azért, mert a celeb anyukák hetek alatt visszanyerik eredeti alakjukat. A sztárokkal ellentétben egy ennél jóval lassabb tempó lenne a normális és egészséges.

post thumbnail

Ők a legjobb védőnők

A Magyar Védőnők Egyesülete évek óta díjazza a védőnőket áldozatos munkájuk elismeréseként. Idén is az édesanyák és édesapák jelölhették segítőiket az „Év Védőnője” díjra.Íme, ők a legjobbak!

post thumbnail

A gyerekkori túlsúly a szívroham előszobája

Jelenleg 41 millió ötévesnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig ez a szám 2025-re megduplázódhat.1 Sajnos a magyar szülők sem elég tudatosak, ha megelőzésről van szó: a legfrissebb kutatási eredmények2 alapján minden harmadik 1-3 éves gyermek rendszeresen kap olyan ételt, ami felnőttek számára készült…

post thumbnail

Csak egészséges legyen! – A NIFTY teszt

Miután kiderül, hogy egy nő babát vár, szinte azonnal ezer kérdés és kétely merül fel benne. Ami talán a legfontosabb: a magzat vajon egészséges-e és nem kell-e genetikai rendellenességektől tartani? A modern genetikai technológiának köszönhetően immár érdemi kockázatok nélkül, a terhesség korai szakaszában megválaszolható ez a kérdés.

post thumbnail

Miért veszélyes a stressz a várandós kismamára? 3. rész

Hogyan érzékeli a nő a stresszt és az érzelmi behatásokat a várandóssága alatt? A szakemberek úgy tudják legjobban lemérni a nő stressz-szintjét, hogy megvizsgálják, hogyan tud úrrá lenni érzelmein,  illetve milyen gyakran érzi úgy, hogy “belefullad” az élet tengernyi gondjába – vagyis úgy látja, nincs megoldás.

post thumbnail

Miért veszélyes a stressz a várandós kismamára? 2. rész

A legutóbbi időkben végzett kutatások szerint minél nagyobb fokú, időben elhúzódó stresszhatás ér egy várandós nőt, annál nagyobb a kockázata a koraszülésnek és annak, hogy az újszülött kis súllyal látja meg a napvilágot.

post thumbnail

Miért veszélyes a stressz a várandós kismamára? 1. rész

Komoly kutatások folynak arról, hogy milyen hatással van az anya stresszes babavárása a magzatra, illetve a szülés kimenetelére. A stresszhatások sajnos, elkerülhetetlenek, de előfordulásuk gyakorisága mindenképpen csökkentendő, hiszen a kismama állapota a magzatra is kihat; a szorongás, idegesség nem kedvez a kicsi egészséges fejlődésének.

post thumbnail

Hogyan vizsgálják a kromoszóma-rendellenességeket a várandósság alatt?

A babavárás egy nő életében talán az egyik legszebb időszak, minden izgalom és aggódás ellenére. Vajon minden rendben van? Egészséges a magzat? Megfelelő ütemben fejlődik a kicsi? A kérdések megválaszolása érdekében a kilenc hónap alatt ultrahang- és szűrővizsgálatok sora vár a kismamákra. Nézzük, hogy milyen modern diagnosztikai eljárások érhetők már el hazánkban is, amelyek az […]

post thumbnail

Mozgással a fittségért – a női keblek

A mell a nőiesség szimbóluma. Általa jut kifejezésre a szépség, az érzékiség és az anyaság is. Szép, telt, feszes formája vonzza a férfitekinteteket. De a kevésbé feltűnő, kislányos fajtája is igen vonzó tud lenni. A mell témája kétségkívül foglalkoztat minket, nőket is…

post thumbnail

Ezért becsüld a védőnődet!

Mindent tud a babádról, már-már családtag. A várandósság időszakában egyik legfőbb tanácsadóként számíthattál rá, és a kicsi születése óta sincs olyan kérdés, amire ne lenne megnyugtató válasza. Ám a védőnői hivatás nem merül ki csupán ebben, és ez az, amit talán kevesen tudnak…

post thumbnail

A várandósság alatti túlsúly növelheti a gyermekkori epilepszia kockázatát

A nők várandósság alatti túlsúlya, vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki – derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

post thumbnail

Visszaváltozás – 9. hónap

Lassan végéhez ér a szülés óta számított első 9 hónapom. Időszerű, hogy rövid visszatekintést tartsak a nagy visszaváltozós időszakomról. Tudatosan elterveztem, hogy szülés után a rendszeres sportolás segítségével szeretnék majd megújulni…

post thumbnail

Most szültél és fájdalmas a szex? – Itt a megoldás!

A szexuális együttlétek az esetek többségében nem okoznak fájdalmat, ám olykor megeshet, hogy a nő a nemi izgalom ellenére is kisebb-nagyobb kellemetlenséget tapasztal közösülés során…. 

post thumbnail

Hogyan ismerhető fel a terhességi magas vérnyomás?

A terhesség alatt olyan nőknél is jelentkezhet a magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód megőrizheti a kismama és a baba egészségét.

post thumbnail

Óvd a mellbimbód a boldog szoptatásért!

Ha mellbimbód már a várandós időszak alatt esetleg szárazabbá, érzékennyé, sérülékennyé válik, keress „gyógyírt” egészségének megőrzésére! Íme, néhány hasznos tanács a szülésnőtől! 


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!