Rovat: Munka és gyerek

post thumbnail

Peres eljárás – és annak alternatívái 2018-ban

2018. január 1-jén több száz törvénymódosítás lépett hatályba. Az egyik legfontosabb újdonság a polgári perrendtartás változása, a peres eljárások egészen másképp zajlanak ezentúl.

post thumbnail

Ki a felelős? – Ha a gyerek kárt okoz?

Az életből számtalan példa meríthető, amikor a gyerek valamilyen kárt okoz. De vajon ki a felelős ilyenkor?

A magánélet határai és határtalansága – Közösségi portálokon való jelenlétünk hatásai

A szélessávú internet, az okostelefonok, tabletek és laptopok világában élünk. A hely, ahol nincs wifi, már komfortzónán kívülinek számít. Blogolunk, üzenetet küldünk, fotókat posztolunk, tetszést nyilvánítunk, kommentálunk. Mint mindennek, ennek is vannak jogi vonatkozásai.

Felmondási védelem 2016

A gyermek érkezése nagy öröm a családban. A munkahelyén viszont nem biztos, hogy őszinte a főnöke mosolya. Vajon kirúghatják-e, ha babát vár? 2016-ban milyen szabályok vonatkoznak a kismamákra, mikor kell bejelenteni a várandósság tényét a munkavállalónak?

Fészekrakás – 1. rész

Ingatlanvásárlás előtt sok szempontot kell mérlegelni. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az új otthonba való költözés.

Munkavégzés gyed mellett

Korábban, ha egy anya a háromévesnél fiatalabb gyermeke mellől visszament dolgozni, elveszítette az ellátásokra való jogosultságát, 2014. január 1-jétől azonban új szabály, hogy munka mellett is jár a gyed, illetve a gyes. Szabad a pálya az anyák munkába való visszatérése előtt. Vagy mégsem?

Döntött a parlamant a gyed extra bevezetéséről

Elfogadta a parlament a gyed extra bevezetéséről szóló törvénycsomagot, amely a gyermekvállalás ösztönzését célozza.

Merre tovább? – Munkavállalás gyerekkel

Az álláskereső oldalakon számtalan cikk szól arról, hogy mit mondjunk, hogyan viselkedjünk, milyen ruhát viseljünk egy állásinterjún. De ha anyukaként (egy, vagy netán több gyermekkel) vágunk bele a munkakeresésbe, akkor speciális tanácsokra lesz szükségünk.

Kismamák és anyukák a munkahelyen – A terhesség nem lehet hátrány

Megkérdezhetik-e az állásinterjún, hogy hány gyermeket szeretne, és mikor? Elbocsáthatják-e, ha tudomást szereznek arról, hogy gyermeket vár? Csökkenthetik-e a fizetését? Hova fordulhatnak azok az anyák, akinek sérülnek a jogaik?

Amikor a kismamát nem várják vissza a munkahelyére…

Mire számíthat a kismama, ha munkaköre a gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság időtartama alatt megszűnt, vagy egy hasonló munkakörrel összevonva egy másik munkavállaló az ő feladatait teljes egészében el tudja látni? Mit lehet tenni, ha az otthon töltött évek alatt maga a cég is megszűnt, vagy felszámolási eljárás alatt áll?

Édesanyák munkaerőpiaci visszatérését segítik

A munka világából több évre kiesett édesanyák gyakran nem, vagy csak nehézségek árán tudnak visszatérni eredeti munkakörükbe. Amennyiben új állást keres egy kisgyermekes anya, akkor szembesülnie kell a munkaadók megváltozott elvárásaival, majd visszailleszkedve a munka világába, meg kell találnia az otthoni és munkahelyi feladatok közötti egyensúlyt.

Kismamák munkajogi védelme

A baba érkezése nagy változásokat hoz a családok életébe, az új élethelyzet többek között az anyuka munkahelyére is kihatással van. Ismerje meg, milyen kedvezmények járnak a kisgyermekes szülőknek, és tudja meg, hogyan védik a munkajogi szabályok a gyermeket vállaló nőket.

Visszamegyek dolgozni! – a hivatalos ügyek intézése

 Amikor egy anyuka újra munkába áll, egy sor elintéznivalója van.

Visszatérés a munkahelyre

Akár azok közé tartozik, akik minél tovább otthon akarnak maradni a gyerekekkel, akár azok közé, akik nem szívesen teszik félre munkájukat hosszú évekre, előbb-utóbb eljön a pillanat a munkába való visszatérésre. Készüljön fel alábbi tippjeink segítségével a magabiztos visszatérésre.

A következő baba „tervezése”…

Mikor jöjjön a kistestvér? Érdemes-e visszamenni dolgozni két baba közt? Megéri-e részmunkaidősre változtatni a szerződést? Védelem alatt áll-e a kisgyermekes anyuka, ha újra teherbe esik, és a következő baba után vajon milyen ellátások fognak járni? Tudatos családtervezés esetén fontos kérdések ezek.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!