Rovat: Lélekbúvár

post thumbnail

Az ovisok és a szerelem

Gyakran a szülők rémülten futnak szakemberhez, mert nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, amikor gyermekük egyik délután hazajön az oviból, majd kissé zavartan azt mondja, hogy anya, „szerelmes vagyok” vagy, hogy „Marci a férjem lesz.”

post thumbnail

A húsvét felszabadító ereje – Merjünk újra gyerekek lenni!

Ön tudta, miért indul el locsolni gyermekével húsvéthétfőn? Elárulom: a víz tisztító-, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak. Bevallom, ezt én sem tudtam volna így fejből visszaadni, kicsit puskáztam. Azonban mindez jól tükrözi, hogy kinek a fejében hogyan él a húsvét, mit is jelent számára, és egyáltalán, átadja-e gyermekének az ünnep fontosabb […]

post thumbnail

Szorongó kicsik – 2. rész

Mikor „normális” még a szorongás és mikor kóros: És mit tehet az ijedt szülő, ha szorongani látja a gyerekét? 

post thumbnail

Szorongó kicsik – 1. rész

A kisgyermekkor végén, óvodáskorban indulnak el leginkább a tipikus szorongásos tünetek, amelyek egy része teljesen normális és spontán, majd az idő előrehaladásával, az éréssel gyengül, elmúlik. Aztán jön a többi… Nézzük, mely életkorban, milyen szorongás gyötörheti gyermekeinket! 

post thumbnail

Halottak napja – Emlékezzünk, hogy szerettünk valakit és mi is szeretve voltunk

A gyásszal járó fájdalmat nem lehet megúszni, azonban a körülöttünk lévők segítségével feldolgozható a veszteség. Erőt ad, ha beépítjük magunkba az elhunyt emlékét, ha tudjuk, hogy egyszer szerettünk valakit, és mi is szeretve voltunk.

post thumbnail

Öt tipp a boldog és kiegyensúlyozott gyerek neveléséhez

Kétségtelen, hogy a szülői gondozás egyidejűleg a legnehezebb és legkifizetődőbb feladat, amit felnőttként vállalunk. Feszült, türelmetlen, teljesítmény-centrikus világban élünk, ahol elvárják tőlünk, hogy mindig kiegyensúlyozottak, boldogok és tökéletes szülők legyünk. De mit jelent a tökéletesség? Valóban ettől lesz boldog a gyermek?

post thumbnail

Hogyan NE neveljünk teljesítményszorongó gyermeket?

„Remélem, sikerül jól megírnod a holnapi dolgozatot, KÜLÖNBEN nem fognak felvenni a gimnáziumba.”„Tanulj, KÜLÖNBEN nem viszed semmire!”

post thumbnail

Miért fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket nemet mondani?

Nem a fiatalok hibája, ha nem tudnak nemet mondani. Nem is a szüleiké. Kultúránk egyik oldalon nehezen tolerálja a nemet mondás, az önérvényesítés képességét, a másik oldalon azonban egyenesen elvárja. Ne csodálkozzunk, ha a tinédzserek félnek kilógni a sorból és félnek nemet mondani. Pedig fontos lenne!

post thumbnail

Anyamonológok: tabuk nélkül az anyaság mindkét oldaláról

Máté Krisztina cukormáz nélküli filmet forgatott…

post thumbnail

Agresszió kisgyerekkorban – Mikortól várható el az önkontroll? (1.)

Ha korlátokba ütközik, az bizony ellenállást szül mindenkiben. Az agresszióban azonban ott a másik érzelmeinek semmibe vétele, az önérdek véghezvitelének mindent elsöprő vágya. Ezekkel az impulzusainkkal azonban meg kell tanulnunk megküzdeni. Többek között ez is a gyermekévek feladata.

post thumbnail

Agresszió kisgyerekkorban – Mikortól várható el az önkontroll? (2.)

Hogyan és mikor alakul ki a gyerekekben az önkontroll, az agresszív indulatok korlátozásának módozatai?

post thumbnail

A többarcú húsvét

Kinek mit mond, kinek mit ad a húsvét ünnepe? Ezt a kérdést feszegetem a cikkemben, különbséget téve egy gyerek és egy felnőtt között. Érdemes elgondolkodnia, hogy önnek miről szól a húsvét és mennyiben tér el attól a szokástól, amit saját gyerekkorában megélt.

Torzított valóság, torzult észlelés – A kicsik és nagyok agressziójáról

A televízióból, a filmekből – voltaképpen mindenféle képi szórakoztatóeszközből – elképesztő mennyiségben és intenzitásban zúdul agresszió gyermekünkre…

Milyen az elég jó szülő?

Azt hiszem nem sokat mond Önöknek az a név, hogy Winnicott. Az viszont valószínűleg mindannyiunkban felmerült már, hogy milyen egy jó szülő és vajon mi jó szülők vagyunk-e, elég jók-e gyermeküknek.

Kiégés a gyermeknevelésben is lehetséges?

Szeretne tökéletes anya lenni? Néha úgy érzi, hogy kimerül a gyermekneveléstől? Vágyik arra, hogy jobban értékeljék anyai munkáját?


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!