Rovat: Lélekbúvár

Torzított valóság, torzult észlelés – A kicsik és nagyok agressziójáról

A televízióból, a filmekből – voltaképpen mindenféle képi szórakoztatóeszközből – elképesztő mennyiségben és intenzitásban zúdul agresszió gyermekünkre…

Milyen az elég jó szülő?

Azt hiszem nem sokat mond Önöknek az a név, hogy Winnicott. Az viszont valószínűleg mindannyiunkban felmerült már, hogy milyen egy jó szülő és vajon mi jó szülők vagyunk-e, elég jók-e gyermeküknek.

Kiégés a gyermeknevelésben is lehetséges?

Szeretne tökéletes anya lenni? Néha úgy érzi, hogy kimerül a gyermekneveléstől? Vágyik arra, hogy jobban értékeljék anyai munkáját?

A kuckó rejtelmei

Megkérdeztem az unokaöcsémet, hogy miért jó kuckót építeni. Gondolkodott egy darabig, majd rávágta: „mert jó”. És innentől fogva nem érdekelte a téma.

Hogyan NE neveljünk teljesítményszorongó gyermeket?

„Remélem, sikerül jól megírnod a holnapi dolgozatot, KÜLÖNBEN nem fognak felvenni a gimnáziumba.”„Tanulj, KÜLÖNBEN nem viszed semmire!”

Temető, halál, gyász és a gyermekeink – 1. rész

A felnőttek halálkultusza, valamint a trauma feldolgozása a mai napig kényes téma. Noha mindenki vesztett már el rokont, barátot, mégis maga a halál gondolata félelmet tud generálni az emberben. A gyermeknek ugyanúgy gyászolnia kell, mint egy felnőttnek. A gyerek gyászfolyamatának elfojtása később pszichés problémához vezethet.

Temető, halál, gyász és a gyermekeink – 2. rész

Cikkünk előző részében azt vizsgáltuk meg, hogy a gyermekek mely életkorban, hogyan tudják feldolgozni a halál tényét. Most pedig Makai Gábor pszichológus szakértőnk arról beszél, hogyan nyújthat segítő kezet egy szülő gyermekének a gyászfeldolgozás folyamatában. 

Így védd meg a gyereked a Facebookon!

Amikor a gyereknek megengedjük, hogy regisztráljon a Facebookra (hivatalosan 13 éves kor fölött lehet), érdemes felkészíteni őt (és magunkat) a biztonságos használatra. A közösségi oldalak biztonsági beállításairól, a család szerepéről az IT szakértőt kérdezte a digitaliscsalad.hu.

Tripla öröm ─ tripla gond

Gondolt már arra, hogy hármas ikrei születnek? Ha nincs az ismerősei között hármasikres szülő, valószínűleg sosem fordult meg ez a fejében. Pedig az elmúlt évtizedekben Magyarországon is jelentősen megnőtt a hármasiker-születések száma.

Trónfosztott egykék – az elsőszülöttek

Az elsőszülöttek az első testvér megérkezéséig maguk is egykék. Az intenzív odafordulás és törődés a szülők és a nagycsalád részéről, annak minden pozitív és negatív velejárójával az elsőszülöttek „adománya” is. Optimális esetben mindkét elsőszülött típusú gyermek mindkét szülőtől megkapja a kellő figyelmet.

Sikeres kezdet – jókedvű tanév

Újra az iskolában… Szorongással vagy éppen várva várt pillanat ez egy gyermek életében. Ismét a kötöttségek, a feladatok várnak rá, de ugyanakkor lehetősége van elmerülni az új ismeretek csodálatos világában, együtt lenni barátaival vagy éppen újakat megismerni. Íme tíz tanács, amit érdemes megfogadni, hogy a továbbiakat is meghatározó kezdeti lépések örömteliek legyenek a gyermek számára.

Első nap az óvodában – Az a bizonyos fájdalmas elszakadás

A tanévkezdés idején arra keressük a választ, hogy lehet-e zökkenőmentes az óvodához szoktatás, valamint  rávilágítunk arra is, miszerint a változás nem csak a gyerekben, hanem a felnőttben is nagy változást, akár érzelmi zűrzavart tud okozni.

Iskolakezdés mint krízishelyzet – minden 4. gyereknek van pszichés eredetű problémája

Az iskolakezdés, a teljesítmény-centrikusság, a kortársaknak és az otthoni elvárásoknak való megfelelés – egyebek mellett ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy még az óvatosabb becslések szerint is csaknem minden negyedik-ötödik gyermek küzd valamilyen pszichés problémával.

Nyelvtanulás – Minél korábban, annál jobb?

A cikkemben kiemelem, és eloszlatok tévhiteket, miszerint a szakmán belül konszenzus van abban, hogy a korai nyelvtanulás, nem, hogy káros, hanem hasznos. Az idegen nyelv tanulása minél korábban kezdődik el, annál fogékonyabb lesz később arra a nyelvre a gyermek.

Gyermekeink és a válás III. – „Látni sem bírom!”

Nagyon gyakori jelenség, hogy az elvált szülők, vagy valamelyikük olyan mély sérelmeket és annyi ellenséges indulatot hordoz, hogy a másik megpillantása is nehezére esik. Ilyenkor azután láthatáskor a gyereket csakis az utcán hajlandók átadni egymásnak.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!