Rovat: Gyógyszer – gyógy szer

post thumbnail

Darázscsípésre ecet? Praktikák csípésekre

A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal. A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus adott hasznos tanácsokat.

Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

Ezt kell tudnunk a gyerekeknek adható cseppekről

A csecsemők és kisgyermekek gyakran alkalmazott gyógyszerformája a csepp. A külsőlegesen használt szemcseppek, fülcseppek, orrcseppek mellett elterjedtek a bevételre szánt, belsőlegesen alkalmazott cseppek is. Ki ne ismerné a csecsemőknek naponta adagolt D-vitamin cseppeket?

„Okosító vitamint szeretnék venni a gyereknek!” – a gyógyszerész válaszol

Vége a nyárnak, kezdődik az iskola. Sokszor hallom ilyenkor  ezt a mondatot édesanyák szájából: „Okosító vitamint szeretnék venni a gyereknek”…

A szelíd gyógymód

A több mint 80 országban ismert és alkalmazott, több mint 100 éves tapasztalaton alapuló gyógyászati eljárás, a homeopátia nem hiába kapta a szelíd gyógymód nevet.

Országos Patika Nap – a gyógyszerészet cégére

Minden év júniusának első szerdája, ünnepnap a patikákban. Így volt ez tegnap is, az immáron 12 éve megrendezett Országos Patika Napon. Ilyenkor kinyílnak a tárák, az érdeklődők bepillanthatnak kedvenc gyógyszertáruk kulisszái mögé, a patikusok pedig mesélhetnek a munkájukról a betegeiknek – ilyenkor egy kicsit máshogy… A XII. Országos Patika Nap Pest megyei megnyitóján, Pilisvörösváron, mi […]

A magyarok 95 százaléka D-vitamin-hiányos a tél végére

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin-szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt – derül ki egy friss orvosi felmérésből.

Nem jön a baba? Ezek a gyógynövények segíthetnek!

Teherbe esni olykor a legnehezebb dolognak tűnhet, így nem csoda, hogy egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket. Dr. Csókáné Török Orsolya fitoterapeuta, olyan természetes módszereket ajánlj, melyek elősegíthetik a peteérést, valamint a beágyazódást.

Miért olyan fontos a magnézium babaváráskor?

A kismamák tudják, hogy várandósság alatt a szervezet tápanyagigénye, vitamin- és ásványi anyag szükséglete megnő. Bár a magnézium a kismamák számára készült speciális multivitamin- és ásványi anyag készítmények némelyikének komponense, gyakori, hogy a kezelőorvos plusz magnézium készítmény szedését írja elő.

Kevesebb mellékhatás

A terápiánál mindig lényeges szempont, hogy minél kevesebb mellékhatás lépjen fel. Különösen fontos ez a gyerekek esetében.

A tél sem kivétel

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek, amelyek inkább szezonálisak, tehát nem kell folyamatosan szedni. A vas nem ilyen. A vérszegénység, a vashiány bármelyik évszakban előfordulhat. Az érintettebb korosztály a gyerekek, a menstruáló fiatal lányok, a várandós nők és a nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzők.

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tünetek hátterében bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat.

Gyerekeknek és felnőtteknek is érdemes probiotikum kúrát tartani

Tavaszra nemcsak a vitaminraktárak merülnek ki, de a téli antibiotikum kúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. A probiotikumok kedvező hatásairól dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenerológus számolt be.

Új kötelező védőoltás!

A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg.

Vashiány várandósan

Babavárás alatt a keringő vérmennyiség jelentősen megnő. A nők szervezetében átlagosan található 5 liter vérmennyiség mintegy 6–6,5 literre gyarapszik a várandósság hónapjai alatt. A vérmennyiség jelentős növekedése azzal jár, hogy az oxigénszállító hemoglobint tartalmazó vörösvértesteket is milliárd számra kell előállítani. A hemoglobin kulcsfontosságú központi fémionja a vas, aminek a hiányában vashiányos vérszegénység (anémia) jön létre.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!