Rovat: Gyógyszer – gyógy szer

post thumbnail

Új, méhen belüli fogamzásgátló eszköz – hormon nélkül

A hosszútávon is biztonságos és hatékony hormonmentes fogamzásgátlók választéka a réztartalmú spirál (közismertebb nevén hurok) után egy újabb lehetőséggel bővült hazánkban: több nyugat-európai ország után Magyarországon is forgalomba került a „rézgyöngy”. A különlegessége: a forma-emlékező fém, a nitinol, ami az eddig használt spirálokhoz képest egy egészen új formát tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a hagyományos spirálokkal […]

post thumbnail

Jövő januártól ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

15 és 18 hónapos korban kell majd beadni két részletben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy 2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

post thumbnail

Darázscsípésre ecet? Praktikák csípésekre

A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal. A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus adott hasznos tanácsokat.

Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

Ezt kell tudnunk a gyerekeknek adható cseppekről

A csecsemők és kisgyermekek gyakran alkalmazott gyógyszerformája a csepp. A külsőlegesen használt szemcseppek, fülcseppek, orrcseppek mellett elterjedtek a bevételre szánt, belsőlegesen alkalmazott cseppek is. Ki ne ismerné a csecsemőknek naponta adagolt D-vitamin cseppeket?

„Okosító vitamint szeretnék venni a gyereknek!” – a gyógyszerész válaszol

Vége a nyárnak, kezdődik az iskola. Sokszor hallom ilyenkor  ezt a mondatot édesanyák szájából: „Okosító vitamint szeretnék venni a gyereknek”…

A szelíd gyógymód

A több mint 80 országban ismert és alkalmazott, több mint 100 éves tapasztalaton alapuló gyógyászati eljárás, a homeopátia nem hiába kapta a szelíd gyógymód nevet.

Országos Patika Nap – a gyógyszerészet cégére

Minden év júniusának első szerdája, ünnepnap a patikákban. Így volt ez tegnap is, az immáron 12 éve megrendezett Országos Patika Napon. Ilyenkor kinyílnak a tárák, az érdeklődők bepillanthatnak kedvenc gyógyszertáruk kulisszái mögé, a patikusok pedig mesélhetnek a munkájukról a betegeiknek – ilyenkor egy kicsit máshogy… A XII. Országos Patika Nap Pest megyei megnyitóján, Pilisvörösváron, mi […]

A magyarok 95 százaléka D-vitamin-hiányos a tél végére

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin-szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt – derül ki egy friss orvosi felmérésből.

Nem jön a baba? Ezek a gyógynövények segíthetnek!

Teherbe esni olykor a legnehezebb dolognak tűnhet, így nem csoda, hogy egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket. Dr. Csókáné Török Orsolya fitoterapeuta, olyan természetes módszereket ajánlj, melyek elősegíthetik a peteérést, valamint a beágyazódást.

Miért olyan fontos a magnézium babaváráskor?

A kismamák tudják, hogy várandósság alatt a szervezet tápanyagigénye, vitamin- és ásványi anyag szükséglete megnő. Bár a magnézium a kismamák számára készült speciális multivitamin- és ásványi anyag készítmények némelyikének komponense, gyakori, hogy a kezelőorvos plusz magnézium készítmény szedését írja elő.

Kevesebb mellékhatás

A terápiánál mindig lényeges szempont, hogy minél kevesebb mellékhatás lépjen fel. Különösen fontos ez a gyerekek esetében.

A tél sem kivétel

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek, amelyek inkább szezonálisak, tehát nem kell folyamatosan szedni. A vas nem ilyen. A vérszegénység, a vashiány bármelyik évszakban előfordulhat. Az érintettebb korosztály a gyerekek, a menstruáló fiatal lányok, a várandós nők és a nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzők.

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tünetek hátterében bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat.

Gyerekeknek és felnőtteknek is érdemes probiotikum kúrát tartani

Tavaszra nemcsak a vitaminraktárak merülnek ki, de a téli antibiotikum kúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. A probiotikumok kedvező hatásairól dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenerológus számolt be.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!