Rovat: Egyen jól a gyerek

post thumbnail

Mit vegyen a gyerek az iskolai büfében? – Ezt ajánlják a dietetikusok

Gyakran hangzik el este a családokban az a kérdés, hogy mi volt a suliban, mit ettél ma egész nap. A gyermekek jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Gyakran a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de olykor […]

post thumbnail

Melyik a legjobb étel a menzán? – Szavaztak a gyerekek!

Ez a menza már nem az a menza. Itt az ideje, hogy megszabaduljunk rossz beidegződéseinktől a közösségi étkeztetéssel kapcsolatban! Most általános- és középiskolás diákok szavazatai döntötték el, melyek Magyarország legfinomabb menzaételei, és ki a 2016-os év közétkeztetője. 

post thumbnail

Tévhitek a szoptatásban – 2. rész

A csecsemők főleg sírással tudják jelezni, ha éhesek, fáradtak, fáj a pocakjuk, tele a pelusuk, fáznak vagy melegük van, de azt is, ha egy kis szeretgetésre, kényeztetésre vágynak.

6 hónapos kor előtt ne kapjon a kicsi lisztet!

Hozzávetőleg minden századik ember szenved lisztérzékenységben Magyarországon. Javarészt hajlam kérdése, hogy kialakul-e ez a leggyakrabban felszívódási zavarral járó autoimmun betegség – mondja Dr. Arató András a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Ugyanakkor hangsúlyozza: a súlyos tünetekkel járó formák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú, hogy mikor kezdenek el gluténtartalmú ételeket adni a csecsemőknek.

Allergénmentes karácsonyi menü gyerekeknek

Kisgyermekes szülőként gondolnunk kell arra, hogy a korábbi jól bevált karácsonyi menüsort a kicsi életkorának megfelelően alakítsuk át. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának tanácsai segíthetnek ebben.

Erre figyeljenek a laktózérzékenyek karácsonykor

December a várva várt családi vendégjárások hónapja, amikor lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos „veszélyt” is rejt, a laktózérzékenyeknek például ilyenkor még inkább oda kell figyelniük az étkezésre. Nekik sem kell azonban lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, elmondjuk, hogyan maradhatnak panaszmentesek az ünnepek alatt is.

Karácsonyi életmódváltás?

Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk, életmódot kellene váltani, de most még itt a karácsony, a szilveszter, azt még megvárjuk, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran most azonnal! A legfontosabb kincsünk az egészségünk, emiatt kezdjünk el minél előbb egészségesebben étkezni. A másik szempont pedig a kilók elleni harc. Ha ilyenkor nem […]

Bébipapi … decemberre

Télen is lehet (és kell) törekednünk a vitamindús babatáplálásra. Most a sütőtököt és a birsalmát ajánljuk a figyelmetekbe.

Bébipapi november

A vitaminszegény téli időszakban még jobban oda kell figyelni, hogy mit esznek a legkisebbek.

Egyél úgy, mint egy bajnok! – Utánpótláskorúak táplálkozása

Hogyan segíthet a megfelelő táplálkozás egy utánpótlás korú sportolónak az edzésben, vagy versenyzés alatt? Mi felel meg a sportoló kamasz szükségleteinek?

10 dolog, amit érdemes tudni a sütőtökről

A sütőtök zsírtartalma elenyésző (0,6 g). Élelmi rostokban sem dús, vitaminokban azonban annál gazdagabb. Ezért ajánlott a fogyasztása gyermekeknek az őszi napokon (is).

Mikor vezessük be a tojást a baba étrendjébe?

Egy nemrégiben közölt vizsgálat alapján a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon, a 4 és 6 hónapos kor közötti időszakra esik. Kutatók szerint ugyanis minél korábban találkozik a szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. Megkérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont […]

Energiaital-fogyasztás: hol legyen a limit?

A szülők nagy része tiltja, és a pokolba kívánja, a gyermek pedig mégis issza… és ki tudja, hogy naponta mennyit. Ezek az energiaitalok, amik az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. Egy felmérés szerint a 12 és 17 év közöttiek 31%-a, míg a 18 és 24 év közötti korosztály 34 %-a fogyaszt […]

Bébipapi… szeptemberre

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.

Embert próbáló helyzetek – Szoptatás, ha a baba kórházban van

Ha kisbabád születése után intenzív osztályra került, vagy ajak- és szájpadhasadékkal született, minden energiádat mozgósítanod kell, hogy szoptasd, vagy ha ezt nem lehet, akkor is anyatejjel tápláld. 


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!