Rovat: Egészséges életmód

post thumbnail

Így tanítsuk meg a kicsiket ollóval bánni

Noha már a 3-4 évesek is elboldogulnak egy ollóval, ám ez nagy erőpróba lehet egy kisember számára. A biztos ollóhasználathoz szükséges készségek igazán 6 éves korra alakulnak ki, ehhez azonban szükséges a finommotoros képességek fejlesztése. A következőkben ehhez adunk hasznos tippeket Licsár Szilvia pedagógus segítségével.

post thumbnail

Akinek gyereke van, az hosszabb életre számíthat

Bár a gyerekneveléssel járó álmatlan éjszakákra és a múlni nem akaró aggodalmaskodásra sokan úgy gondolhatnak, mint a gyerekes szülők életét megrövidítő tényezőkre, a kutatási eredmények minderre rácáfolnak.

post thumbnail

Itt a tavaszi vitaminpótlás ideje a kicsiknél

Ha hihetünk az előrejelzéseknek, lassan valóban beköszönt a tavasz: itt az ideje kimozdulni a barlangunkból, a nagykabátot pedig a szekrény mélyére száműzni. De hogyan tegyük „tavaszkésszé” a borongós téli hónapokban legyengült izgő-mozgó felfedezőket? A Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusának tanácsaival kirobbanó formában várhatjuk az éltető napsütést!

post thumbnail

Fogszabályzás – Miért kell a fogorvos mellé logopédus is?

Egyre több szülő fordul gyermekével fogszabályozó orvoshoz a fogak szabálytalan elrendeződése, vagy harapási rendellenességek miatt. Sőt, a felnőtt korosztály is bátrabban vállalja a procedúrát. A hézagos, torlódott, előre álló fogak látványától egyre többen szeretnének megszabadulni. A kezeléshez azonban elengedhetetlen a logopédus közreműködése – mondja Platthy Pap Enikő, a Czeizel Intézet gyermek logopédusa.

post thumbnail

Mikor érünk már oda? – Így utazzunk a kicsivel

Már tervezitek a nyaralást a gyerekekkel?… Nézzünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tehetjük kellemesebbé a kicsiknek és a nagyoknak is a hosszabb repülős utazás megpróbáltatásait. 

post thumbnail

A laktózérzékenység főleg a felnőtteket, a tejfehérje-allergia a kicsiket érintheti

A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a kisgyermekek körében: százból három babánál és kisgyermeknél jelennek meg a betegség tünetei, mégis kevesen tudják, hogy kezeletlenül súlyos allergiás sokkhoz is vezethet, az enyhébb, de kellemetlen laktózérzékenység pedig kiszáradást okozhat. Az Első 1000 Nap program szakértői a betegek világnapján a szülői tudatosság kiemelt szerepére hívják fel a figyelmet.

post thumbnail

A jelmezviselés szociálisan érzékenyebbé tesz

Hercegnő- és boszorkányjelmez volt a mai anyukák egykori kedvence.

post thumbnail

Passzív dohányos gyerekek

A dohányzó szülők gyerekeinek szervezetében akkor is van nikotinin, azaz a nikotin lebontásakor keletkező vegyület, ha a szülők csak az udvaron, a teraszon, vagy az erkélyen, csukott ajtók mellett hódolnak szenvedélyüknek – állapították meg svéd kutatók.

post thumbnail

Mozgás télen is

Az időjárás, sőt maga az évszak is nagy hatással van a szervezetünkre, amit azért érdemes szem előtt tartani, mert gyakran félreértelmezünk olyan jelzéseket, mint fáradtság, levertség. A hangulati hullámvasút a gyerekeket sem kíméli, ők is lemerülnek, ha nem teszünk ellene tudatosan.

post thumbnail

Szilveszteri kiskáté – Erre figyelj a szilveszteri buliban!

Mit tehetnek az állattartók? És mit a hangos ünneplésre készülők, hogy az ünnep mindenkinek ÜNNEP lehessen? Íme!

post thumbnail

Szilveszteri NAGY DURRANÁS – Védjük meg gyerekeinket és kisállatainkat!

Régen hangoskodással, dudaszóval, kolomppal űzték el az ártó, gonosz szellemeket. E zajjal az óév bánatát, félelmeit messze akarták maguktól zavarni az emberek, azért hogy az új esztendő már csak szerencsét és boldogságot hozzon számukra. Ma már a kereplőket, zajkeltő szerszámokat felváltotta a tűzijáték, a petárda és más fülsértő pirotechnikai eszköz, amelyek gyerekeinkre és a kisállatainkra […]

post thumbnail

Ki hogyan várja a Mikulást Európában?

A Mikulásvárás ünnepe számos érdekességet és különbséget rejt Földünk országait tekintve. Íme a Mikulás-napi  érdekességek a világ néhány északi országából.

post thumbnail

Így készüljünk a kicsikkel a hidegre

A gyermekek szervezete még sokkal kevésbé ellenálló a fertőzéseknek, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy – főleg az influenzajárvány közeledtével – fokozottan figyeljünk a megelőzésre.

post thumbnail

Szerelem első ragasztásra – Kismamák és a kinesio-tape

Szerencsére ma már léteznek természetes módszerek, amelyekkel mellékhatások nélkül előzhetők meg, illetve csökkenthetők a kismamák várandóssággal összefüggő panaszai. Az egyik leghatékonyabb ezek közül a sportolói körökben jól ismert kinesio- vagy kinesiology-tape.

post thumbnail

Miért ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát?

Óvodás, talán még kisiskolás korban is zömmel szerepel az étrendben a tízórai és az uzsonna. Sokan emlékeznek a napközis, nagy műanyagkosarakban előre kiporciózott zsemlékre, esetleg almára, amiből lehetett venni, meg persze ott is lehetett hagyni, aki nem kérte. Aztán valamikor a felső tagozatba lépés, a kiskamaszkor tájékán kikopnak a kisétkezések az ember étrendjéből, felnőtt korban […]


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!