Rovat: Egészség – betegség

post thumbnail

5 jel, amiből a kicsi fülgyulladására gyanakodhatunk

Kisgyermekek és óvodások már könnyen elpanaszolják, de hogyan deríthetjük ki, ha csecsemőnknek fáj a füle? Az ebben az életkorban előforduló fülgyulladás okairól és tüneteiről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

post thumbnail

Szezononként 8-10 hurutos megbetegedés: átlagos

Hiába a szülői gondoskodás, a hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek is könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens azonban összefoglalta azokat a szempontokat, amelyek alapján eldönthetik a szülők, mikor, mit tegyenek, ha a család legkisebb tagja gyengélkedik.

post thumbnail

Mit tegyünk, ha sokszor betegszik meg a gyerekünk?

Az elsőként közösségbe kerülő kisgyerekek immunrendszere még igencsak ki van téve a fertőzéseknek. A bölcsődei, óvodai közösségbe járó gyerekeknél nem ritka, hogy néhány nap játékkal teli gondtalanság után akár két hét betegség következik, majd ismét pár nap óvoda és ismét két hét betegség, és ez így megy egy darabig De meddig? A szülők a gyerekük […]

post thumbnail

Irány a jó levegő, hogy ne legyen rövidlátó a gyerek

A szabadban, a friss levegőn lenni jó még ilyenkor, ősszel is! De nemcsak jó, de egészséges is. A mozgás jelentette kedvező hatásokon túl számos egyéb pozitívuma is van a kinn töltött óráknak. Azok a gyerekek, akik több időt töltenek a szabadban, kisebb valószínűséggel lesznek rövidlátók – igazolja egy nemrégiben végzett vizsgálat.

post thumbnail

Mikor érdemes gyermekneurológus szakorvoshoz fordulni?

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat. Ma már egyre több, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegség gyógyítható, vagy az állapot romlása a korán elkezdett kezeléssel mérsékelhető. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad a beavatkozásra és […]

post thumbnail

Lelki oka is lehet, ha egy bébi hasfájós

„Majd kinövi!” – nyugtatja magát sok szülő, amikor kisbabája valamilyen testi tünetet produkál, és hajlamos nem a valódi okot megtalálni a problémák magyarázatára. Csakhogy sokszor kiderül, a testi tünet mögött valójában nem szervi elváltozások, hanem lelki okok, például családon belüli feszültségek állnak. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna szerint egy idehaza 10 éve ismert módszerrel sok nehéz pillanattól […]

post thumbnail

Pánikoljunk-e, ha gyakran beteg a kicsi?

Ne! Inkább ismerjük meg az immunrendszer érési folyamatát!

post thumbnail

A fiatalok többsége nem védekezik

A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten: bár a 15 -19 éves lányok 84%-a és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát, 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él….

post thumbnail

Elhanyagolt esszencia: meddőség

Egyre gyakoribb jelenséggé válik a hibás életmódból fakadó meddőség. Manapság megrendítő lehet egy pár számára a hír, azonban nem mindegy, hogy az miből ered.

post thumbnail

Nagyon ciki, ha tetves a gyermekem?

– Nagyon kellemetlen helyzetben vagyok. A hétéves kislányom tetves lett… Nem akarom, hogy az iskolába is magával vigye a hívatlan „lakókat.” Már csak az hiányzik, hogy kiderüljön az iskolában, hogy tetves. Mit gondolnának rólunk? Nagyon ciki lenne…

post thumbnail

Így készítsük fel gyermekeink szervezetét az iskolakezdésre

Az iskolakezdés minden gyerek (és szülő) számára stresszes lehet, a nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten könnyebb lehet a koncentráció, és a megfelelő fejlődésükért is sokat tehet. Íme három példa arra, hogy mely vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes pluszban biztosítani gyermekeink részére!

post thumbnail

Az emlőrák a kismamákat is veszélyezteti – Az önvizsgálat életet menthet

Terhességi emlőrák? Ugyan kevesebbet beszélünk róla, de sajnos létezik. Terhességi emlőráknak nevezzük, amikor a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő egy éven belül diagnosztizálunk emlőrákot! Hazánkban évente körülbelül 80 beteget diagnosztizálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Mellünk Egészségéért Védőnői Program éppen ezért tartja fontosnak, hogy a rendszeres önvizsgálat hangsúlyozásán kívül a kevésbé […]

post thumbnail

Kiviallergia gyerekeknél

Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi. Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?

post thumbnail

Így hűsítsd a kicsit a kánikulában

Nyakunkon a nyár, nyakunkon a forróság. Ez mindannyiunkat megvisel, de különösen a beteg, idős embereket és a bébiket, illetve kisgyerekeket. Babák esetén a túlhevülés nem csak láz kapcsán jelenhet meg, így nagyon oda kell figyelni a megfelelő hőmérséklet biztosítására a kicsik számára is!

post thumbnail

Láthatatlan tömeggyilkos a légkondicionálóban

1976-ban – látszólag érthetetlen körülmények között – 260 ember, köztük 221 legionárius kapott végzetes tüdőgyulladást Philadelphiában egy ünnepi nagygyűlésen. Hogy mi okozta halálukat? McDade és Shepard doktorok eredtek útjába a különleges halálesetnek, s a rákövetkező évben sikerült megtalálniuk a kórokozó baktériumot, amit az áldozatokra utalva Legionella pneumophila-nak neveztek el. 


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!