Rovat: Egészség – betegség

post thumbnail

Bébiket, kicsiket és nagyokat is érint a Crohn-betegség

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák – mondta Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. 

post thumbnail

Amikor az anya szervezete a saját gyermekét támadja

Második trimeszteri spontán vetélés, halvaszületés, vagy amúgy teljesen egészséges újszülöttnél súlyos agyvérzés (NAIT) – mindezek esetében érdemes egy ritkán felismert, holott magas hatásfokkal kezelhető betegségre gyanakodni.

post thumbnail

Hogyan készítsük fel a gyerekeket a kórházi kezelésre?

  Beszélgetéssel, ráhangolással és személyes tárgyakkal segíthetjük gyermekünket, hogy minél nagyobb biztonságban érezze magát a kórházban.

post thumbnail

Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai […]

post thumbnail

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) ez eddig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek – mondta a központ főigazgató-főorvosa.

post thumbnail

Ha veseköve van a kicsinek – Ma van a Vese Világnapja

A vesekő okozta fájdalom egyike a legkomolyabbaknak – azok a felnőttek, akik átestek rajta, jól tudják ezt. Igen ám, de gyermekkorban a kicsik és szüleik nem tudnak olyan pontos információkkal szolgálni a panaszokról és tünetekről, mint egy felnőtt, így a betegség felismerését is jóval nehezebbé teszik. Pedig a vesekő egyáltalán nem a felnőttek “kiváltsága”, sajnos […]

post thumbnail

Működik a kanyaró-figyelőszolgálat Csongrád megyében

Az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben is működik a kanyaró-figyelőszolgálat Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei kormányhivatal sajtószolgálata kedden az MTI-t.

post thumbnail

Tisztifőorvos: kanyaróveszély van Magyarországon

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal ajánlás alapján: a Romániával határos megyékben meg kell erősíteni a járványügyi felügyeletet. Ellenőrizni kell az MMR-oltottságot, ügyelni kell a kanyaró tüneteinek korai felismerésére és haladéktalanul jelenteni kell a kanyaró megbetegedés gyanúját a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai útján a fertőző betegségek országos felügyeleti szakrendszerébe.

post thumbnail

Depressziós a gyerek?

A ma már népbetegségnek tekintett, korábban csak a felnőtteket sújtó bajnak hitt depresszió a gyermekek körében is egyre nagyobb méreteket ölt. 

post thumbnail

Agresszív kanyarójárvány Romániában – Mi a helyzet itthon?

Már 16 halálos áldozata van Romániában annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed – jelentette Gazda Árpád az MTI tudósítója. De mi a helyzet Magyarországon? 

A macskatartás nem károsítja a mentális egészséget

Nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London (UCL) kutatói, kételyeket támasztva olyan korábbi feltételezésekkel szemben, amelyek szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska társaságában nőnek fel az emberek.

Tudatos szülő, tiszta gyerek – Drogpevenciós program indul Újbudán

Formabontó rendezvénysorozat valósul meg Újbudán a drog önsorsrontó hatásairól, a család, a szülők felvilágosult, tudatos viselkedéséről a gyermekük szerhasználatának megelőzése érdekében.

Sokat mobilozol? – A nyaki gerinced bánja!

A mobiltelefonok és a laptopok elterjedésével, egyre többet panaszkodunk nyak-és válltáji fájdalmakra. Sajnos ez az állapot kezelés hiányában akár maradandó ízületi károsodáshoz is vezethet. 

5 tipp arra, hogyan segítsük a kórházban fekvő gyereket

Aggodalom és tehetetlenség – ezt érzik a szülők, ha a korábban mozgékony gyermekük kórházi ágyba kényszerül. A K&H gyógyvarázs a február 11-i Betegek Világnapja alkalmából 5 tippet ad arra, hogyan segíthetjük gyerekünket egy ilyen nehéz helyzetben.

Veleszületett szívfejlődési rendellenesség

A szív kiemelt figyelmet kap február hónapban, hiszen ekkorra esik a világszerte ismert Valentin-nap. Azt már jóval kevesebben tudják – pedig legalább ekkora jelentőséggel bír – hogy februárban más aspektusból is szokás megemlékezni a szívről: február 7-től 14-ig tart ugyanis a Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség Hete is.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!