Rovat: Babaápolás

Hason vagy háton altassuk a bébiket?

„Kislányom, Téged mindig hasra fektettelek, nehogy megfulladj – ha büfizel, alvás közben…Te meg hanyatt fekve altatod az unokámat?” – mondja a nagymama az újdonsült anyának…

A hideg idő egészségkárosító hatása

A jó hír, hogy a hideg idő nem kedvez a járványok terjedésének, a rossz viszont az, hogy sok egyéb olyan negatívum van, ami veszélyezteti szervezetünket ezen időszak alatt.

Takarítsunk természetes szerekkel – 1. rész

Akinek gyereke van, az a lakás tisztasága mellett, a belső terek egészséges levegőjére is szeretne garanciát. Használjunk hát természetes tisztítószereket, kerüljük a vegyi anyagokat és az abból eredő légszennyezést – ily módon is sikerrel harcolhatunk a mikrobák ellen. Kétrészes cikkünkben ehhez adunk nem csak hasznos, de egészséges tippeket is!

A gyereknek is kell az arckrém?

Dr. Budai Marianna szakgyógyszerészt kérdezte egy kisgyereke arcbőre miatt aggód édesanya.

Gyermekkori ekcéma – Mit mond a gyógyszerész?

Az ekcéma, más néven dermatitis egyre gyakoribb bőrbetegség, mely már gyermekkorban megjelenhet, főleg olyan családoknál, ahol allergia vagy asztma fordult elő. 

Tisztán tartani a gyerekszobát

Takarításkor külön figyelmet kell szentelni a gyerekszobának, ahol a gyerekek idejük nagy részét töltik, ott tanulnak, alszanak, játszanak és kikapcsolódnak.

Így lesznek egészségesek gyermeked fogai

Az egészséges táplálkozás és a tudatos életmód a minőségi, hosszú és betegségmentes élet egyik záloga. Mindannyian rengeteget tudunk arról, hogy milyen ételek és italok szükségesek egy fejlődésben lévő gyermek számára, ugyanakkor jóval kevesebbet arról, hogy a fogaiknak mire van szüksége.

Patikai körkérdés: a fényvédőkről

Vegyek-e fényvédőt a gyereknek, vagy ez akadályozza a D-vitamin-képződést a bőrben?

Gyógymasszázs gyereknek?

A babák ösztönös mozgásigénye elősegíti izomzatuk megerősödését, használatát. Másfél éves kortól már egyre inkább a hétköznapok megszokott tevékenységei kerülnek előtérbe, amelyek beszűkítik a gyermek koordinációs készségét. Az évek előrehaladtával háttérbe szorulnak az ösztönös igények, a mozgást a hétköznapi kötelező tevékenységek kötik meg, háttérbe szorítva a szabad és változatos mozgásformákat. Mindez már korai fázisban mozgásszervi, szervi […]

A fürdést megelőző tisztogatás

A megfelelő bőrápolás érdekében a konkrét fürdetés előtt még számos tennivalónk van a csecsemővel.

A babákat is kell fésülni?

Gondoljuk csak el, milyen szomorú látványt nyújt egy kócos, fésületlen, ápolatlan hajú kisgyermek. Az esztétikai szempontokon kívül azonban a nagy haj a gyermek szemébe lógva látását, játékát zavarhatja és balesetveszélyt is jelenthet. Hogyan fésüljük meg a gyereket, és főleg mivel?

Így öltöztessük a kicsiket télen

A kisbabák szobai öltözéke a pelenka fölé adott bady (kombidressz), a rékli vagy ing, a rugdalózó vagy kantáros kisnadrág, az angolpólya, a hálózsák a zokni vagy papucs és a takaró. Ágyába nem túl kemény (kókusz) matrac, pamut (nem zizegő, nem műszálas) lepedő és a fejecskéje alá az ágyneműt védő textil pelenka kerül.

Újszülöttek pólyázása: pró és kontra

Az újszülöttek és csecsemők kendőkbe tekerése régi időkre tekint vissza. Kultúrkörtől, éghajlattól függően más-más módon pólyázták és pólyázzák a kicsiket. Napjainkban már a „divatnak”, az interneten a pólyázásról terjedő híreknek és a pólyás babás fényképeknek is formáló ereje van, sokakat ez is befolyásol a döntésben.

Elengedhetetlen kiegészítők a babaszobába

Az egyik legizgalmasabb feladat a babaszoba berendezése és dekorálása, és már a várandósság ideje alatt lehet készülni rá.

Ne piszkálja, inkább törölje a kicsi fülét

Nem lehet elég korán elkezdeni a személyes higiéniára szoktatást, vannak azonban kritikusok pontok, amelyeket a gyerekek szeretnek elsumákolni. Ilyen többek között a fültisztítás, ami gyakran az utolsó, így könnyen elfelejthető mozzanata a tisztálkodásnak. Hogy semmiképp ne maradjon ki, és a reggeli kapkodás se vonja el a figyelmet a fontosságáról, érdemes az esti fürdetéshez igazítani.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!