A BCG-oltás helye – göbcse, heg, vérzés

Az első kötelező védőoltás, amit az újszülöttek már a megszületést követő napokban a kórházban megkapnak, az a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozta tuberkulózis (gümőkór; röviden tbc) ellen védelmet nyújtó ún. BCG-oltás.

A BCG-oltás élő, de gyengített baktériumokat tartalmaz. A BCG név egy rövidítés, a Bacillus Calmette-Guérin szavakból. A védőoltás kifejlesztésében a francia mikrobiológus, Albert Calmette és a vele együtt dolgozó állatorvos, Camille Guérin töltött be úttörő szerepet a XX. század elején.

BCG oltás még a kórházban

A vakcinát 1953 óta alkalmazzák hazánkban kötelező jelleggel az újszülöttek oltására, a megszületésüket követő hat héten belül.

Az újszülöttek a bal felkarjukba a bőrrétegek közé kapják a védőoltást. Az oltást követő kettő-négy héten belül intenzív oltási reakció tapasztalható. Vöröses-lilás színű csomó, duzzanat képződik az oltás helyén, amely növekedésnek indul és akár 1 cm-es átmérőjűre is megnőhet. A csomó közepe gennyezővé alakulhat. Előfordulhat, hogy hónapokon át nedvezik, időnként véres-gennyes váladék ürül belőle, majd beszárad; és a nedvező-ürülő-beszáradásos folyamat többször is megismétlődik. Ezt követően előbb rózsaszín, majd fehéres heggel gyógyul. El azonban nem múlik: évekkel, évtizedekkel később is szinte mindenki bal felkarján ott látható a valamikori oltás nyoma. Néha előfordul, hogy az oltás helye körül hámló, pirosas, esetenként hólyagos kiütés keletkezik, ez az ún. ekcématizáció normálisnak tekinthető.

A “normális” és a “nem normális” oltási hely

A védőnő és a gyermekorvos rendszeresen ellenőrzi a BCG-oltás helyét, megnézi, hogy az előbb leírt oltási reakció látható-e. Ha igen, akkor „oltás helye reakcióban” szerepel az orvosi papírokon. Amennyiben túlságosan nagy a keletkezett duzzanat (nagyobb egy borsószemnél) és az a hónalj alatti nyirokcsomók jelentős duzzanatával jár együtt, orvosi ellátásra, esetleg feltárásra van szükség.

A normális mértékűnek tekintett oltási reakció különösebb kezelést nem igényel, szárazon tartása és a dörzsöléstől való védelme elegendő. Ebben az esetben a megfelelő kezelési mód, ha a megfigyelésen – és a tapasztalt rendellenességek védőnőnek vagy gyermekorvosnak való jelentésén – túl, semmit sem tesz a szülő a gyermeke BCG-oltási reakció helyével. A csecsemőre adott tiszta, vasalt ruha kellő takarást biztosít a göbcsének, hegnek.

A BCG-oltás helyét bekötözni, sebtapasszal leragasztani, kenőcsökkel kenegetni nem szabad. Senkinek ne jusson eszébe azt pattanáshoz hasonlóan „kinyomni”, vagy bármilyen módon kitisztítani, kapargatni, hintőporral beszórni, alkohollal vagy egyéb fertőtlenítőszerrel fertőtleníteni. Fürdetéskor is lehetőleg csak tiszta vízzel érintkezzen a göbcse és heg, abba fürdetőszerek ne kerüljenek be.

Amennyiben véres gennyes váladék távozik a hegből, ügyelni kell arra, hogy a ruha ne tapadjon bele. Ha mégis beletapadt, akkor tiszta vízzel feláztatva lehet kiszedni belőle a ruhaneműt.
Sokan idegenkednek az oltás helyén lévő vöröses göbcse megérintésétől is. Nem is szükséges azt tapogatni vagy nyomkodni. Ugyanakkor megnyugtató tudni, hogy a mindennapi öltöztetések és a fürdetések során a vele való esetleges érintkezés nem fájdalmas a csecsemők számára.

Talán némelyik anyuka még emlékszik arra, hogy régebben a csecsemőket újra kellett oltani, ha hat hónapos korukra elmaradt a bőrreakció.

Mi a helyzet napjainkban az újraoltással?

2012. augusztus 1-je óta az előbb írtak megváltoztak: az újraoltás megszűnt. A csecsemők újraoltását akkor sem kell elvégezni, ha a seb féléves korra már szinte nyomtalanul „gyógyult”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), számos nemzetközi és hazai szakmai szervezet egybehangzó véleménye alapján a heg hiánya ugyanis nem jelenti a mérhető immunológiai válasz hiányát. Más szóval: nem a heg jellege utal a védettség meglétére, valamint annak a mértékére. Téves tehát azt mondani, hogy az oltott, de nem megeredt heggel rendelkező csecsemők nem lennének védettek a tbc-vel szemben.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Rovat: Babaápolás

Címkék: , , , ,

A szerzőről

Kommentek (24)

Trackback URL | Komment RSS csatorna

 1. Dani szerint:

  Üdv!
  19 éves vagyok és 2 heg van a felkaromon egymás alatt. A felső álló- az alsó pedig tőle pár centire fekvőhelyzetben. Miért kaphattam 2 oltást ha behegesedett mindkettő ?

  • bitternoemi szerint:

   Kedves Dani!
   Így látatlanban nagyon nehéz lenne megállapítani, milyen oltásokat kapott! Azt javaslom, kérje el az édesanyjától az oltási könyvét, az esetleg segíthet abban, milyen oltásnyomok vannak a karján. De biztosat csak akkor fog tudni, ha felkeres egy szakembert!
   Üdvözlettel: Bebik.hu

 2. Dorina szerint:

  Sziasztok.

  23 éves vagyok es 8 hónapos terhes. Nekem nincs meg az a heg ami mindenkinek megvan. Ezzel mit csináljak? Mert mindenre gondoltunk már mert màr egy pár éve köhögök pedig nem vagyok beteg de orvoshoz ezzel nem akarok menni. Akkor én védett vagyok vagy nem? Az oltási könyvem szerint megkaptam. De nincs hegem.

 3. Judit szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy ha a kis unokám BCG oltása nem is látszik, még az sem hová kapta. Semmi heg duzzanat szóval semmi. Ebben az esetben is biztos a védelem? Nekem 3 gyermekem van és mindháromnak megeredt, gennyezett. Ez nekem furcsa. Persze a gyermekorvos azt mondja minden rendben, de én azért aggódom. Mit tegyünk?

  • bitternoemi szerint:

   Kedves Judit! Annak a valószínűsége, hogy a kórházban egyetlen újszülött is elkerülheti a BCG oltás beadását nagyon-nagyon csekély.És ráadásul minden egyes oltást (innentől kezdve) bevezetnek a kicsi kiskönyvébe is. Tehát, ha attól fél, hogy esetleg nem kapta meg a kisunokája az oltást, akkor kérem, ne aggódjon, mert ez majdhogynem lehetetlen! Elképzelhető, hogy a heg azért nem látszik, mert a kicsi szervezete jól reagált az oltóanyagra, semmilyen “ellen”reakciót nem váltott ki nála a befecskendezett anyag.(Sokkal nagyobb baj lenne, ha mondjuk hosszan nem múló gennyes bőrpír vagy a kar mozgatásának nehézsége lenne tapasztalható a gyermeknél.) De ha nem látszik, nem baj! Ettől még benne van, s működik majd a védelmi reakciója. Tehát, kedves Judit, az ha be van vezetve a gyerek kiskönyvébe a BCG oltás, akkor nincs mitől aggódnia! Pláne, hogy a gyermekorvos is ezt mondta (feltételezhetően, amikor jelezték neki az aggodalmaikat, ő utánanézett a dolognak). Remélem Judit, sikerült megnyugtatnunk! Üdvözlettel: Bébik, kicsik és nagyok

 4. valinor szerint:

  Csak annyi kerdesem lenni,h a babam most 11hetes, a heg 6hetes koratol ugy alakult ahogy kellett,par napja kifakadt,a gennyet kinyomtam belole,mig ver nem jott… most igy utolag olvatsm h nem kellett volna…. Azert remelem ezzel nem okoztam gondot!!??

  • Budai Marianna szerint:

   Kedves Valinor!

   Legközelebb valóban nem szabad nyomkodnia az oltás helyét. Remélhetőleg nem okozott nagy problémát ezzel az egy alkalommal, mindenesetre a saját megnyugtatása érdekében mutassa meg a gyermeke oltásának a helyét a védőnek vagy a gyermekorvosnak.
   Üdvözlettel:
   Budai Marianna

 5. Alexa szerint:

  Kedves Doktornô!

  Kisfiam 2013.11.18-án született, a BCG oltást megkapta, de 2 napja még sárgás gyülem, göbcse volt a bal vállán az injekció helyén, mely mára (2013.12.25) zöldes színûre változott! Aggódom, karácsony lévén gyermekorvosom nem elérhetô se a védônô, mi ez? Normális reakció? Vagy túlreagálja a kicsim szervezete? A gyógyszertárban azt mondták, ha kifakadna Betadinos oldattal napi 3-4 szer kenjem át, fertôtlenítésként!Itt a cikkben pont az ellenkezôjét olvastam.Most akkor mi a teendô?Miért mond mindenki mást?

  • Budai Marianna szerint:

   Kedves Alexa!

   Amit leírt, az normális reakciónak tekinthető, nem kell megijednie tőle, a szín és a göbcse méretének változása természetes. Sok esetben nem nyújt szép látványt a BCG-oltás helye. Valószínűleg “ki fog fakadni” a színét változtató gyülem. Ahogy a cikkben is olvasta, semmivel sem szükséges azt bekennie.
   A povidon-jód tartalmú szerek (pl. az említett Betadine) használata csecsemőkorban ellenjavallt, ahogy ez a betegtájékoztatókban is olvasható.
   Amennyiben kifakad a heg, tiszta, száraz ruházattal fedje csak be, egyéb teendője nincs. Amennyiben a ruha beleragadna a hegbe, akkor a gyógyszertárakban kapható fiziológiás sóoldattal tudja azt belőle kiáztatni, illetve sürgős esetben otthon kiforralt és újra lehűtött vízzel éri el ugyanezt.
   Remélem, a válaszom megnyugtatja.
   Üdvözlettel:
   Budai Marianna

 6. Dalma szerint:

  Kedves Doktornő!

  Négy hónapos babànknak kifakadt az oltàs helye, érezhetően fàjdalmat okoz neki. Jövő héten babaúszàsra vinnénk, előre ki van fizetve. Mit tanàcsol?

 7. Dr. Budai Marianna szerint:

  Kedves Dalma!

  Gyakorlatilag egy nyílt sebről van szó, így nem javaslom, hogy babaúszásra vigye. A fürdő “közös” vize klórtartalma vagy esetleges kórokozói miatt is káros lehet.
  Mutassa meg gyermekorvosnak vagy védőnőnek az oltás helyét!

  Üdvözlettel:
  Budai Marianna

 8. Szőke Gabriella szerint:

  Kedves doktornő!
  A kislányomnak borsó nagyságú a BCG- oltás helye rádaásul genny van a közepén mit csináljak vagy hova fordulhatnék!Sajnos a védőnőnk nem igazán látogat minket már 3 hete hogy nem látta az ikreket!
  Én még nem igazán tudok közlekedni velük!
  Mit tanácsol??

  • Dr. Budai Marianna szerint:

   Kedves Gabriella!

   Tartsa szárazon, ne tegyen rá semmiféle gyógyszert, tisztálkodószert, és ne nyomkodja!
   Elég ijesztő látványt tud nyújtani egy normálisnak tekintett oltáshely is. Nem szükséges azonnal, de -saját megnyugtatására- néhány napon belül mutassa meg a gyerekorvosnak. Főleg akkor, ha a mérete nő és a környéki nyirokcsomók is duzzadtak.
   Üdvözlettel:
   Budai Marianna

 9. Éva szerint:

  Kedves doktornő ! Kisfiam 6hónapos elmúlt és nem látszik a bcg oltása , ilyenkor mi a teendő ? Es meg valami , én 23 éves vagyok es nekem sem látszik meg miert nem ?

  • Dr. Budai Marianna szerint:

   Kedves Éva!

   Mindenkinél egy kicsit másként néz ki az oltás helye. 2012 óta nem kell újraoltani a csecsemőket akkor sem, ha nem látszik az oltás helye, nincs heg, gennyesedés stb. Nyugodjon meg, a védettség kialakult a gyermekénél, nincs semmi teendője,- sem a gyermeke, sem a saját oltásával/oltáshelyével.

   Üdvözlettel:
   Dr. Budai Marianna

 10. Kukoth adriebnn szerint:

  Kedves doktornő !batyamnal ,aki egy háztartásban el velünk tbc-t regisztráltak.Nekem van egy 20 es egy 3 hónapos babám .olyan kérdésem lenne,hogy veszélyeztetve vannak -e.van e valami teendőm a biztonságuk érdekében es hogy mennyi idő alatt alakul ki a védettség . Köszönöm !! 🙂

  • Dr. Budai Marianna szerint:

   Kedves Adrienn!

   Régebben a csecsemők 6 hónapos korában ellenőrizték a BCG-oltás helyét, és ha nem volt kellő reakció, újraoltottak. Mára ez már megszűnt. Akárhogyan is néz ki az oltás helye, kialakultnak tekintik a védettséget, nem oltanak újra. Ennek ellenére azt mondanám, hogy mindenképpen beszéljen a gyermekorvossal a kialakult helyzetről. Ügyeljen az általános higiénés szabályok betartására!

   Üdvözlettel:
   Dr. Budai Marianna

   • Beáta szerint:

    Kedves Doktornö!
    Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy kislányom 4 honaposan kapta meg a bcg oltást és most 8.5 honaposan kb egy honapja elég nagy és puklis! Jelenleg külföldön tartozkodunk! Már megnézetettem az itteni háziorvossal aki azt mondta ezt fel kell vágni mert egy ciszta és adott antibiotikumos krémet és hogy kötözzem le a bab karját! Már párszor kifakadt az oltása és kezdett szép lenni mikor véletlenül játék közben megnyomhattam a karját és az oltás bepirosodott és vöröses lilás szinü lett! Nagyon aggodom de föleg az miatt hogy itt Spanyolországban nem kötelezö a bcg oltás és szerintem keveset tudnak rola és kevés tapasztalatuk lehet ezzel kapcsolatban! Lányom nem volt lázas és a nyirok csomoi sem duzzadtak meg,érintésre nem fáj neki! Mit tehetek ezzel illetve mikor kell drasztikus beavatkozáshoz fordulni?

 11. Dr. Budai Marianna szerint:

  Kedves Beáta!

  A gyermeke esete azért is rendhagyó, mert a BCG-oltását a szokásosnál később kapta meg. Látatlanban nehéz bármit is írni, mondani. Próbáljon meg azzal a gyermekorvossal beszélni, aki beoltotta a gyermekét! Néha meglehetősen ijesztő látványt nyújtanak a hegek, mégsem minden esetben kell feltárni azt.

  Üdvözlettel:
  Budai Marianna

 12. swzajko angelika szerint:

  Szeretném meg tudni hogy a pcg oltás akor mit kel teni ha babának a karja be genyesedet meg be dagat

 13. Palko szerint:

  üdvözlöm az a kérdésem hogy a gyermekem nem magyarországon született hanem ausztriában ahol nem kötelező a bcg oltás és most jelenleg négy hónapos de még nem kapta meg a bcg oltást. kötelező a beadás vagy most már nem szükséges? köszönöm válaszát!

 14. Dr. Budai Marianna szerint:

  Kedves Palkó!

  A BCG-oltást hazánkban általában 0-4 hetes kora között kapja meg az újszülött, általában abban az intézményben, ahol született. Az oltás ilyen “különleges” helyzetben – mint az Önöké – való adásának szabályairól érdeklődjön az Országos Epidemiológiai Központban! http://www.oek.hu

  Üdvözlettel:
  Dr. Budai Marianna

 15. Gazdig Márton szerint:

  Jó estét!

  Nemrég az egyik netes fórumon azt olvastam, hogy a BCG-oltás ártalmas.

  Röviden ez áll benne:- A magyar csecsemők súlyos egészségdeficittel indulnak az életnek: kötelezően szarvasmarha baktérium injekcióval mérgezik le őket.

  Most akkor miért is kell nekik ez az oltás? Vagy tényleg nem ártalmas?

  Üdvözlettel:
  Gazdigné Kelemen Petra

 16. Dr. Budai Marianna szerint:

  Kedves Petra!

  Az oltóanyagok szigorúan ellenőrzött előállításai folyamatot követően kerülhetnek csak forgalomba. Tisztaságukat és biztonságosságukat folyamatosan ellenőrzik.
  Nézze meg a statisztikákat, hogy a BCG-oltás hazai, 1953-es bevezetése óta hogyan változott a tbc-s megbetegedések száma! Talán meggyőzi Önt az oltás jelentőségéről.

  Üdvözlettel:
  Dr. Budai Marianna


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!