Huszonkét majonéz közül háromnál találtak hiányosságokat

Huszonkét majonézt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ellenőrzött termékek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, háromnál azonban jelölési hiányosságokat találtak, illetve közülük kettőnél a tartósítószer tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih közleménye szerint a határérték feletti tartósítószer miatt a felügyelők összesen 300 ezer forint bírságot szabnak ki, az enyhébb jelölési hibák miatt figyelmeztetik az élelmiszer-vállalkozókat, akiknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk kijavításukra.

A flakonos mártásoknál egyebek mellett vizsgálták a nedvesség- és zsírtartalmat, az omega-3 zsírsav mennyiségét, növényiolaj-összetételt és a kén-dioxid tartalmat.

Az elemzés szerint a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől, és az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a szakemberek.

Fotók: pixabay.com

Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéznél a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

A kedveltségi – szín, illat, íz – vizsgálaton az Univer majonéz nyerte el leginkább a szakértő és laikus kóstolók tetszését, második lett a Penny terméke, harmadikként a Reál majonéz végzett.

Rovat: Egészséges életmódKiemelt

Címkék: , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!