A vakáció réme, a fülfájás

A meleg nyár beköszöntével azt gondolnánk, gyermekünk egy időre búcsút mondhat a betegségeknek. Sajnos azonban a fülproblémák nyaranta különösen gyakoriak a  kicsik körében.

Bár jó idő beköszöntével elbúcsúzhatunk néhány tipikusnak mondható őszi-téli megbetegedéstől, azonban teljesen sajnos nem könnyebbülhetünk meg:  most jönnek a nyári problémák. Tipikusan nyári betegség a légkondicionáló okozta meghűlés csakúgy, mint a pollenallergia és persze a hallójárat-gyulladás…

Hallójárat-gyulladás

A hallójárat gyulladása jellemzően nyári betegség, melynek oka az, hogy a hallójáratba víz kerül. Vagyis a betegséget nem a hideg okozza, hanem hogy a hallójáratban víz hatására felázik a bőr,  így a hallójárat, ami egyébként sem túl ‘steril’ környezet, ideáli terepet jelenthet a baktériumok, gombák megtelepedésének és szaporodásának. Természetes vizeinkben fürdőzve nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is ki vannak téve a kellemetlen megbetegedésnek,  melyet fájdalom, érzékenység, váladékozás,hallásromlás kíséri.

gyerek strand
Míg a hallójárat-gyulladás tipikusan nyári betegség, a középfülgyulladás inkább telente kínozza a gyerekeket. Bár nyáron is előfordulhat, télen sokkal gyakoribb: a középfülgyulladás nem ritkán társbetegségként jelenik meg, néhány tipikusnak tekinthető, téli probléma, például mandulagyulladás mellett vagy után bukkan fel.

Kevesen tudják, hogy néha, ha középfülgyulladás gyakorivá válik, felmerülhet akár ételallergiára gyanúja is. A tejfehérje, glutén- vagy éppen tojásallergia az arra érzékenyeknél a fülben is jelentkezhet, gyulladást okozva. Egy-egy alkalommal előforduló középfülgyulladás még nem ad okot a riadalomra, de ha szinte olyan sűrűn jelentkezik, mint egy hétköznapi nátha, akkor bizony érdemes  alaposan kivizsgáltatni a problémát.

“Füldugó”

A “füldugó” nem kifejezetten betegség, azonban kellemetlen és gyakori probléma a gyerekek körében. Tulajdonképpen arról van szó, hogy valamilyen okból  túl sok zsír termelődik a fülben, ami azután egy természetes dugót képez a hallójáratban. Ez a zsírdugó kialakulhat akár megfázás vagy valamilyen külső szennyeződés következtében is. A dugó magában is gondot okoz, de gátolja azt is, hogy a továbbiakban termelődő fülzsír kiürüljön, így aztán egyre csak nő és nő, mígnem fájdalmat, vagy ideiglenes hallásromlást, viszketést okoz.

Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem áll fenn gyulladás a háttérben, és meggyőződtünk arról, hogy valóban zsírdugó okozza a problémát, a patikákban kapható fülspray segítségével feloldva a fülzsírt segíthetjük a természetes módon történő tisztulását. Az oldatot megelőzésre is használható, mellyel – természetes módon kitisztítva a hallójáratot -megelőzhetjük az esetleges zsírdugóképződést. Önkényesen azonban soha ne diagnosztizáljunk. Ugyanis a fülfájás “nem játék”: az esetleges gyulladás minél előbb kerül felismerésre, annál kevesebb fájdalommal jár.

Az elhanyagolt fülproblémák gyógyítása elhúzódó, és a gyermekek számára egyáltalán nem túl kellemes folyamat. Épp ezért a fülfájásra panaszkodó gyermek állapotának mielőbbi felmérése és a diagnózis felállítása mindig fül-orr gégész szakorvos feladata kell, hogy legyen.

[Forrás:Lifestyle Communications]

Rovat: Egészség - betegségKiemelt

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!