Ki mit köszönhet a tanárainak?

Mindenkinek van kedvenc tanáralakja filmeken, akit látva azt kívánta, bárcsak az ő iskolájának tanári kara is innen venné a példát. A szerencsésebbek aztán a valóságban is találkoznak legalább egy olyan pedagógussal, aki igazi mentorként van jelen az iskolás évek alatt, és a későbbi életére is nagy hatást gyakorol. A következőkben ismert, külföldi emberek mesélnek arról, hogy az elért sikereikben milyen fontos szerepet töltöttek be tanáraik.

Pixabay.com

Pedagógusnap

Minden évben, június első vasárnapján megemlékezünk a pedagógusokról. Magyarországon 1952. júniusában ünnepelték először ezt a napot. Azon túl, hogy a gyerekek felköszöntik tanáraikat, ekkor kerül sor az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjak átadására is. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint a pedagógusok számára a legnagyobb elismerést mégis az jelenti, ha a kötelező tanulnivalók mellett sikerül olyan útravalót átadni a gyerekeknek, ami a sikeres és boldog életben felnőttként is segíti őket.

John McCain és Mr. Ravenel

McCain szenátor sikereinek nagy része középiskolai tanárának, William Ravenelnek köszönheti. McCain, a Haditengerészet tengernagyának fiaként úgy jellemezte angoltanárát, mint aki „kikötő és iránytű” az életében. A II. világháborús veterán pedagógus ugyanis fontos értékeket, normákat és erkölcsi útravalót is átadott tanítványainak. Olyan leckéket a tisztességről és becsületességről, amelyekből McCain még több éves vietnámi fogsága alatt is erőt tudott meríteni.

Oprah Winfrey és Mrs. Duncan

A világ ma egyik legbefolyásosabb, legsikeresebb és leggazdagabb nője negyedikes tanárának mond köszönetet elért sikereiért. A televíziós műsorvezető Mrs. Duncan osztályában érezhette először, hogy a tudást, a tehetséget nem kell elrejteni, már nem félt, hogy okos legyen. Tanára hitt benne, ő adta át a tanulás iránti szeretetet. Óriási meglepetés volt, amikor producere vendégként hívta Mrs. Duncant Oprah műsorába, ahol így személyesen, a nyilvánosság előtt is köszönetet mondhatott egykori tanárának.

Milyen lenne a világ Microsoft nélkül?

Annak ellenére, hogy a Harvard Egyetem matematika szakán megkezdett tanulmányait sosem fejezte be, Bill Gates pontosan tudja, hogy ma nem tartana ott, ahol matematika és drámatanárai nélkül. Feleségével közös alapítványuk, a Bill és Melinda Gates alapítvány ezért jelentős összegeket adományoz az oktatás fejlesztésére is.

pixabay.com

Mi a titkuk?

A tanítás iránti szenvedély, a gyerekek szeretete, a saját tantárgyuk iránti rajongás, empátia, emberismeret? Egy korábbi, nyolc különböző iskola 26 ezer diákjával készült felmérés szerint többek közt az sem árt, ha egy tanár képes gyerekfejjel gondolkodni, minden helyzetben nyugodt maradni, meghallgatja a gyerekeket és szeret tanulni. Németh László szerint azonban valójában „az, hogy az iskola – és benne a tanár – milyen volt, csak jó tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni. A tanár nem is tudja – fogalma sincs -, hogy mikor hat igazán a növendékre, egy gesztussal, egy szóval, odavetett tréfás félmondattal.”

 

www.jatekliget.hu

Rovat: Kiemelt

Címkék: , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!