Nagyon ciki, ha tetves a gyermekem?

– Nagyon kellemetlen helyzetben vagyok. A hétéves kislányom tetves lett… Nem akarom, hogy az iskolába is magával vigye a hívatlan „lakókat.” Már csak az hiányzik, hogy kiderüljön az iskolában, hogy tetves. Mit gondolnának rólunk? Nagyon ciki lenne…

– Tetvesnek lenni nem kellemes, de nem feltétlenül ciki. A fejtetvesség általában az óvodások és kisiskolások körében fordul elő. Terjedésének kedvez az, hogy a gyerekek játék közben gyakran összedugják a fejüket, és hajról hajra kerülnek a tetvek. Bár a higiéniai szabályok be nem tartása elősegíti a fejtetűvel való megfertőződést, azok is lehetnek, sőt szoktak is tetvesek lenni, akik betartják a tisztálkodási szabályokat.

– Hogy irthatom ki a tetveket minél hamarabb?
– Többféle megoldás létezik, és ne aggódjon, mire kezdődik az iskola, nyoma sem lesz a tetveknek és a serkéknek a lánya hajában!

Vannak speciális, sűrű fogazatú tetűfésűk, amelyekkel ki lehet a hajból fésülni a tetveket. Hogy a kifésülhetőség könnyebb legyen, célszerű a fésülés előtt hajat mosni. Bár a tetűfésű önmagában – rendszeresen alkalmazva – eredményre vezető lehet, a tetveket valamilyen módon elpusztító hatóanyagot tartalmazó szerekkel szemben alul marad a versenyben. Tehát mellette szükség van tetűirtó szerekre is.

A klasszikus tetűirtó szerek úgy élnek az emberek gondolatában, hogy erős, penetráns vegyszerszagúak. Ilyenek például a tetvekre idegméregként ható szintetikus d-fenotrint vagy permetrint tartalmazó alkoholos hajszeszek. Ezek nemcsak tetű- és serkeirtásra, de megelőzésre is alkalmasak, előírásszerű használatukat követően a következő hajmosásig (akár 2-3 hétig is) megakadályozzák, hogy újabb tetvek telepedjenek meg a hajon. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szerekkel szembeni rezisztencia Európa-szerte terjedőben van, azaz a tetvek „megtanultak védekezni” az irtószerrel szemben. Emiatt az említett szerek sajnos nem minden esetben pusztítják el 100%-os biztonsággal a tetveket.

– Vannak esetleg kíméletesebb termékek is, mint ezek az erős szagú szerek?
– Igen, léteznek a gyermek fejbőrével szemben kíméletesebb megoldások is. Ilyenek a speciális olajokat vagy a dimetikon-hatóanyagot tartalmazó készítmények. Az olajos tetűirtó patikaszerek közül a gyógyszertárakban általában a kókuszolajos-ánizsolajos és a repceolajos-kókuszolajos kapható. Az olajok hatásmechanizmusa egyszerű: bevonják a tetveket, befolynak a tetvek légzőnyílásaiba, és ezeket a nyílásokat elzárva ölik meg őket. A petékre, a serkékre nem hatnak így az olajok, azokat nem pusztítják el. Mintegy egy hetet vesz igénybe, amíg a serkéből tetű lesz, emiatt az olajjal való kezelést 7-8 nap után ismételni kell, hogy a serkékből időközben kifejlődött tetvek is elpusztuljanak. Visszafertőződés ellen az olajos szerek nem biztosítanak védelmet, megelőzésre nem használhatók. A szintetikus hatóanyagú tetűirtókkal szemben az olajok előnye az, hogy hatásmechanizmusuknál fogva velük szemben rezisztencia nem alakulhat ki.

A másik „kíméletes megoldásként” említett módszer a dimetikont tartalmazó készítmények alkalmazása. Ez a hatóanyag bevonja, és ezáltal megfojtja a tetveket. Sajnos a serkéket nem öli meg, így egy hét elteltével szükség van a kezelés megismétlésére.

– Inkább maradok a barátságosabb módszereknél, és kétszer vagy háromszor alkalmazom azokat.
– Ne feledje, a tetűirtás sikerének alapja, hogy mindig követni kell a betegtájékoztatóban leírtakat. Fontos az, hogy minden esetben a szükséges ideig legyen a készítmény a hajon, a fejbőrön; illetve lényeges, hogy a serkék elpusztítása miatt előírt ismétlő kezelések is a kellő időben megtörténjenek – egyébként a várt hatás elmarad, nem pusztulnak el a tetvek.

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Rovat: Egészség - betegségKiemelt

Címkék: , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!