Első ízek – bébiknek és kicsiknek

A baba 5-6 hónapos korára egyre többet mozog, több kalóriára lesz szüksége, kibújnak az első fogacskái, amit állandó rágási inger kísér. Mindezek szükségessé teszik, hogy fokozatosan új ételeket vezessünk be az étrendjébe.

 

Az első életévben a csecsemő számára az anyatej a legideálisabb táplálék. 5–6 hónapos korára azonban a baba érdeklődése a külvilág iránt egyre intenzívebb lesz. Ezzel párhuzamosan egyre többet mozog, több kalóriára lesz szüksége, kibújnak az első fogacskái, amit állandó rágási inger kísér. Mindezek szükségessé teszik, hogy fokozatosan új ételeket vezessünk be az étrendjébe.

  • A baba etetéséhez szükséges edényeket különítsük el a többitől. Legyen saját tányérja, kanala, pohara, egy edény vízforralásra, valamint egy párolóedény.
  • A zöldségeket úgy készítsük el, hogy megőrizzék ásványianyag- és vitamintartalmukat. Lefedve, kevés vízben pároljuk, majd a tűzről levéve hagyjuk a gőzben még néhány percig.
  • A csecsemő számára készült főzeléket sohasem rántjuk vagy habarjuk, mindig burgonya hozzáadásával sűrítjük.
  • Az elkészült főzelékbe keverjünk egy kiskanál telítetlen zsírsavat tartalmazó margarint vagy növényi olajat, mert ezek segítenek a zsírban oldódó vitaminok megkötésében.
  • Italként forralt és lehűtött vízzel, híg, nagyon gyenge, cukormentes teával (kevéske mézzel ízesíthetjük) vagy hígított gyümölcslével kínáljuk a babát.
  • Amilyen hamar csak lehet, ültessük a csecsemőt is a családi asztalhoz, hogy a többiekkel együtt lehessen. Készítsünk a számára is néhány falatot, és engedjük, hogy a kanállal maga próbálja megenni, ha már meg tudja fogni az evőeszközt.

Banános-meggyes krémtúró uzsonnára

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 marék meggy, 1 fél banán, 5 dkg tehéntúró.

A meggyet megmossuk és kimagozzuk, a banánnal együtt szűrőn áttörjük vagy összeturmixoljuk. Ha szükséges, kevés felforralt és lehűtött vízzel hígítjuk. A túróval krémes állagúra keverjük.

Megjegyzés: Ne cukrozzuk feleslegesen, egyéves kor után pici mézzel édesíthetjük.

Kinek tilos a méz? >>>

Salátafőzelék csirkemellel

Hozzávalók egy adaghoz: 3 dkg csirkemell, 8 levél saláta, 1 szem burgonya, 1 kávéskanál margarin, 2–3 csepp citromlé.

A csirkemellet alaposan megmossuk, felkockázzuk és megfőzzük annyi vízben, hogy ellepje. Ha kész, a csecsemő életkorától függően egyszer vagy kétszer daráljuk át. A salátát megmossuk és apró darabokra csipkedjük. A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Lefedve, kevés vízzel pároljuk 15 percig. A levét leszűrjük, és félretesszük. A főzeléknek valót áttörjük, és néhány kanál lével hígítjuk. Belekeverjük a margarint, és étkezési hőmérsékletre melegítjük. Tálaláskor belekeverünk 2–3 csepp friss citromlevet, és belekeverjük vagy rátesszük a húspürét.

Megjegyzés: A csecsemők ételeit sóval óvatosan ízesítsük. A só feleslegesen terheli a veséket, az összetett szénhidrátok emésztése pedig még gyenge. Ne felejtsük el, hogy a pici most ismerkedik az ízekkel, ne fosszuk meg attól az élménytől, hogy megismerhesse a gyümölcsök és a zöldségek saját zamatát!

Hozzátáplálási kisokos >>>

Töltött burgonyakosárkák

Hozzávalók 1 adaghoz: 2 szem burgonya, 1 kávéskanál margarin, babatej.

Töltelékhez: 3 dkg csirkemell, 3 dkg spenót vagy cékla, őszibarackbefőtt.

A burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk, kevés vízben 10 percig pároljuk. A gőzben néhány percig még állni hagyjuk. A levét egy kis edénybe szűrjük. A burgonyát összetörjük, a margarinnal és a saját levével kikeverjük, hogy sűrű masszát kapjunk. Közben a csirkemellet megpároljuk és összeturmixoljuk. A spenótot megtisztítjuk és forró vízben 1–2 percig főzzük. Az első vizet leöntjük, és új vizet teszünk rá, így főzzük még pár percig, majd összeturmixoljuk, és a hússal összekeverjük.A burgonyát átmelegítjük és nyomózsákba töltjük, kis kosárkákat nyomunk ki. Közepükbe a spenótból és a húsból kis halmokat rakunk.

Megjegyzés: Megtölthetjük meggypürével, céklapürével, őszibarackpürével vagy sárgarépapürével is, a babák nagyon szeretik a szép, színes falatokat.

A babaétkeztetésben használatos zöldségfélék >>>

Alma-ananász turmix

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 lédús alma, 5 dkg ananász, 2 dl forralt és lehűtött víz vagy babatej vagy anyatej.

Az almát megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk. Igyekezzünk lédús fajtát vásárolni. Az almát és az ananászt a vízzel vagy a babatejjel összeturmixoljuk.

Megjegyzés: A turmixok remek délelőtti vagy délutáni italok a csecsemő számára, amelyek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ha babatejjel vagy anyatejjel készítjük el, akkor laktató, ha vízzel, akkor finom szomjoltó ital. Etetés előtt készítsük el, és frissen tálaljuk.

Patika Magazin

Rovat: Egyen jól a gyerekKiemelt

Címkék: , , , , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!