Biztos, hogy nem elegendő a tejed?

A csecsemők mindegyike önálló személyiség, más a szopása, a súlygyarapodása és az alvása is. Az anyatej minden cseppje aranyat ér, ezért nagyon fontos, hogy azt a baba megkaphassa.

Jó, ha tudod, hogy tejed mennyisége leginkább a hatékony, gyakori szoptatástól függ!
Szerencsére gyakran alaptalanok az édesanyák aggodalmai a szopott anyatej mennyiségével kapcsolatban.
Összefoglalom azokat az ismereteket, megfigyeléseket, amelyek alkalmazásával nagy biztonsággal meg tudod ítélni, hogy elegendő-e az anyatejed mennyisége kisbabádnak. Sajnos előfordul, hogy az aggodalmak jogosak, és a tejképződés nem felel meg a csecsemő igényeinek.

Nyugodt lehetsz, hogy picid elegendő táplálékhoz jut, ha:

  • Csecsemődnek naponta hat-nyolc pisis pelenkája van. A székletürítések száma rendkívül változó lehet, napi kettő-öt, vagy akár hetente csak kettő-három. Akkor, ha csak szoptatod csecsemődet, nem kell ezt összefüggésbe hozni anyatejed mennyiségével.
  • A súlynövekedés az első 3-4 hónapban 100-200 g hetente. Ez egyénenként és hetenként is változó lehet, egyik héten többet, másik héten kevesebbet hízhat a babád, de stagnálás is előfordulhat. Ezért talán jobb, ha a havi 450 g körüli súlyemelkedés elérésére figyelsz. Fontos, hogy a súlygyarapodást mindig újszülötted legalacsonyabb testsúlyához számold!
  • Csecsemőd élénk, aktív, napi 4-5 óránál többet fent van, bőrszíne rózsaszín, hossza növekszik, testén „duci redőket, hurkákat” látsz.

A tejmennyiséged csökkenését eredményezheti, ha:

  • Túl ritkán vagy rövid ideig szoptatsz. A babák igény szerinti szoptatása ajánlott, ami azt jelenti, hogy kisbabád jelzései szerint, és nem azt figyeled, hogy hány óra telt el az utolsó szoptatás óta. A kórházból való hazatérésetek után naponta 8-szor vagy akár annál jóval több alkalommal szoptasd meg a kicsit, ha jelzi, hogy éhes.
    Az anyatejet gyorsan megemészti kisbabád, ezért hamar megéhezik, tehát szoptass éjszaka is, mert ennek is szerepe van abban, hogy elegendő legyen a tejed.
  • Egyik melledről túl hamar átteszed a másikra. Hagyd, hogy kisbabád tartósan szopjon az első melledből, és csak ezután kínáld oda a másikat. Ezzel el tudod érni, hogy kicsid elegendő zsírdús hátsó tejhez jusson, ami a szoptatás végén ürül melledből. Változó, hogy a babák mennyi ideig szopnak. Van, aki csak 5-10 percig, de ennek ellenére csak az egyik mellből. A másik baba lassan, komótosan 25-30 percig is szopizik, de utána kér a másik mellből is. Bízd babádra, hogy milyen gyakran és mennyi ideig szopik.
  • Takarékoskodni akarsz az anyatejjel. Tejed döntően a szoptatás alatt termelődik, ezért ha ritkábban szoptatsz, hogy a következő etetésre is jusson, akkor kevés inger éri a melled, és egyre kevesebb lesz a tejed. A gyakori hatékony szoptatás a „tejfakasztás” legjobb módszere!
  • Kicsidnek féléves kora előtt anyatejen kívül mást is adsz. Fiatal csecsemőd emésztőrendszere még éretlen arra, hogy más táplálékot könnyen megemésszen. A korai gyümölcs, főzelék etetése meggátolja az anyatej tökéletes felszívódását, ami vashiányhoz vezethet. A kiegészítő táplálék, főleg, ha szoptatás előtt adod, elveszi a baba étvágyát. Ennek egyenes következménye, hogy egyre kevesebb tejed fog termelődni.
  • Cumit, cumisüveget használsz, főleg az első napokban. Ez ronthatja babád még kialakulatlan szopási technikáját. A cumizó kicsi kevesebb időt tölt a mama mellén, ami szintén a tejtermelés csökkenéséhez vezethet.

Ha a babád valamilyen ok miatt nem képes melledre tapadni, szopni, fejd le a tejed hatékony, kíméletesen működő, kétfázisú mellszívóval, és szoptatásbarát eszközzel add oda neki. Ezek használata nem akadályozza a szoptatás mielőbbi megkezdését vagy folytatását.

A speciális itatókkal már az etethető koraszülöttek is táplálhatók. Az egész szoptatási időszak alatt használhatók, ha valami miatt akadályozott a szoptatás. Lehetővé teszik a cumisüveg elkerülését és az esetleges cumizavar kialakulását. A cumizavart úgy veszed észre, hogy babád másként szopik, beveszi melled a szájába, majd elengedi. Majd, amikor újra ráteszed, próbálja szívni, de elengedi, mert nem tudja mélyen behúzni a bimbót, ahogy a kemény merev cumit sem, ezért nyugtalanná válik, és sírni kezd. Kevesebb tejet szopik, de az is előfordul, hogy számodra válik fájdalmassá a szoptatás babád megváltozott szopási technikája miatt.

Gondolj arra, hogy az idegesség, a feszültség, a bizonytalanság, az ingerültség is hatással van anyatejed termelődésére, de kisbabádra is „átragad” a te állapotod, és nem fog hatékonyan szopni.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

Rovat: Egyen jól a gyerekKiemelt

Címkék: , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!