Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) ez eddig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek – mondta a központ főigazgató-főorvosa.

Oroszi Beatrix közölte: valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették, a vérminták hétfőn érkeztek meg az OEK-hez. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak – mondta, hozzátéve: többségük enyhe eset.

A kanyarómegbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget – sorolta a főigazgató.

A makói kórházból is van új bejelentett kanyarógyanús egészségügyi dolgozó, de egyelőre nem igazolt a megbetegedése – közölte Oroszi Beatrix.

„Lecsengőben van az új esetek előfordulása.”

Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha “járványügyi szempontból teljes mértékig biztonságosnak tartják a betegellátást”, vagyis ha nem fordul elő új kanyaró megbetegedés, és új kanyarógyanús esetről sem érkezik bejelentés. Hozzáfűzte: úgy látják, “lecsengőben van az új esetek előfordulása” a makói kórházban.

Hódmezővásárhelyről hétfő délig nem érkezett bejelentés kanyarógyanús esetről, járványról kizárólag a makói kórházban lehet beszélni – mondta.

Folyamatos az oltóanyag-ellátás az országban

Több tízezer védőoltás áll rendelkezésre, a makói kórházban is ezt a tartalékot kezdték el használni. Folyamatos a kiszállítás a gyógyszertárakba is, az országos oltóanyag-ellátás folyamatos – közölte.

Oroszi Beatrix kitért arra is: dolgoznak azon, hogy a román-magyar határ mentén felmérjék az egészségügyi dolgozók kanyaró elleni védettségét, és szükség esetén gondoskodjanak az oltásukról, azonban „ez a második lépés”. Jelenleg az OEK elsődleges feladata az azonnali járványveszély elhárítása, a járvány helyi elfojtása, a megbetegedési veszélynek közvetlenül kitettek védelme – jelentette ki.

ITT olvashat még a romániai kanyarójárványról és a magyarországi helyzetről:

Agresszív kanyarójárvány Romániában – Mi a helyzet itthon?

Tisztifőorvos: kanyaróveszély van Magyarországon

Működik a kanyaró-figyelőszolgálat Csongrád megyében

A kanyaró a tizenöt hónaposnál kisebbekre a legveszélyesebb

 

MTI

Rovat: Egészség - betegségKiemelt

Címkék: , , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!