Működik a kanyaró-figyelőszolgálat Csongrád megyében

Az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben is működik a kanyaró-figyelőszolgálat Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei kormányhivatal sajtószolgálata kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a makói kórházban hétfőn a betegekkel közvetlenül érintkező dolgozóknál elkezdték az oltások beadását.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa hétfőn budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a makói kórházzal összefüggésben 12 embernél merült fel a kanyarógyanú, kilenc esetben a laboratóriumi vizsgálat igazolta a betegséget. Egy esetben folyamatban vannak a laboratóriumi vizsgálatok, és két minta hétfőn érkezett meg az OEK-be, ahol azonnal megkezdték azok vizsgálatát.

Kik a legveszélyeztetettebbek? 

Ezért veszélyes a kanyaró

A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már négy nappal fertőzhet és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart. 

Olvass még a kanyaróról >>>

A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a betegellátás első vonalában dolgozók, hiszen esetükben jelentősen magasabb annak a kockázata, hogy fertőző pácienssel találkozzanak.

Veszélyeztetettek még a 15 hónaposnál fiatalabb, védőoltásban még nem részesült gyerekek,

valamint a betegséget át nem vészelt, beoltatlan emberek és az immunhiányos betegek. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltást kapott, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben megtörténhet, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró.

Magyarország átoltottsága 98%

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, aminek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyagot adnak be: 15 hónapos, majd 11 éves korban. Az elmúlt két évtizedben az átoltottság meghaladta a 98 százalékot.

Szegeden is látogatási tilalmat vezettek be

A Csongrád megyei egészségügyi intézmények honlapjain olvasható adatok szerint a makói kórház mellett a Szegedi Tudományegyetem klinikáin vezettek be látogatási tilalmat.

MTI

Rovat: Egészség - betegségKiemelt

Címkék: , , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!