Torzított valóság, torzult észlelés – A kicsik és nagyok agressziójáról

A televízióból, a filmekből – voltaképpen mindenféle képi szórakoztatóeszközből – elképesztő mennyiségben és intenzitásban zúdul agresszió gyermekünkre…

A videojáték, sok „mesefilm”, a megfilmesített kaland- és fantasyregények az erőszakos halált, a fizikai agressziót, a brutalitást szinte olyan magától értetődő mindennapi emberi jelenségként/viselkedésként mutatják be, mint mondjuk a reggeli müzlifogyasztást. Bár kényelmes azt gondolnunk, hogy a gyermek, a kiskamasz a rá ömlő virtuális erőszaktól képes különválasztani a valóságot, de ezzel a hozzáállással csak pillanatnyi előnyhöz jutunk – amíg befejezzük elmaradt feladatainkat, ő nyugton van. Azonban a virtuális agresszió közép- és hosszú távon felmérhetetlen rombolást képes véghez vinni a gyermeki pszichikumban. Gyermeke minden ok nélkül agresszívan kommunikál? Könnyen meglehet, „a hiba az ön készülékében van”… Standovár Sára pszichológus cikkéből az is kiderül, miért…

Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek is megismerjék a virtuális valóságot, annak pozitív hatásaival, de érdemes hangsúlyt fektetni arra is, hogy milyen veszélyeket hordoz emellett, amelyekkel szemben fel kell őket vérteznünk. A téma sokfelé elágazik, de én kiragadom az agresszió vonalát, mely sokszor taglalt téma, mégis a háttérbe tud szorulni mostanság.

Tévé, hülye tévé

A mai világban, az okostelefonok, tabletek, laptopok, e-bookok és smarttévék korában nehéz azt a kérdést feltenni, hogy vajon mit okoznak a gyerekek értékrendjében, konfliktuskezelésének kialakulásában, agresszióval való viszonyában a youtubevideók, a televízió, vagy akár az online játékok.

Standovár Sára pszichológus a gyerekek egymással és/vagy szüleikkel szembeni erőszakos konfliktuskezelési gyakorlatát és a képernyőkről a kicsik és a nagyok arcába ömlő hatásokról beszél a Paticafén megjelent cikkében.

Forrás: paticafe.hu

Rovat: Egészséges életmódKiemeltLélekbúvár

Címkék: , , , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!