A szelíd gyógymód

A több mint 80 országban ismert és alkalmazott, több mint 100 éves tapasztalaton alapuló gyógyászati eljárás, a homeopátia nem hiába kapta a szelíd gyógymód nevet.

A homeopátia nem egy kizárólagos gyógyászati eljárás, a homeopata orvos nemcsak homeopátiás készítményekkel gyógyít, hanem olyan gyakorló orvos, aki minden betegségnél ismeri a különböző kezelések optimális alkalmazhatóságát. Az ún. hivatalos gyógyászat és a komplementer medicina (kiegészítő kezelés), mint pl. a homeopátia nagyon is megfér egymás mellett a szakember ajánlásával.

A hasonlóság szabálya

 Minden olyan, mérhető dózisú anyag, amely képes tüneteket előidézni egészséges egyedeken, nagy hígításban adagolva meg tudja szüntetni ugyanazokat a tüneteket a betegnél.

A homeopátiás gyógyszerek a „hasonlót a hasonlóval” elv szerint gyógyítanak, olyan betegséget gyógyítanak, amelynek tüneteihez hasonlót előidéznének nagy vagy mérgező dózisban.

Így készülnek a homeopátiás készítmények

A homeopátia több mint 3000-féle különböző kiindulási anyagot használ, amelyek növényi, állati, ásványi vagy egyéb (kémiai) eredetűek lehetnek. A növények begyűjtése az évszakok természetes ritmusa szerint történik. A növények nagy többségét frissen, közvetlenül a természetes környezetéből való begyűjtés után dolgozzák fel.

Ha az alapanyag vízben vagy alkoholban oldódik, akkor víz és alkohol keverékében áztatják (ha növényi származású alapanyagról van szó, akár több napig), a készítmény összetevőinek arányait a francia és az európai gyógyszerkönyvek nagyon pontosan meghatározzák. A kiáztatott készítményt ezután leszűrik, így nyerik az őstinktúrát.

Ha a kiindulási anyag nem oldódó (bizonyos ásványi, vegyi vagy állati eredetű anyagok esetében), akkor laktózzal (tejcukorral) zúzzák össze. A kapott készítményt triturációnak nevezzük.

Fontos a hígítás

A homeopátiás hígítás a homeopátiás gyógyszer minőségének egyik kulcsfontosságú tényezője. Ez az őstinktúra (vagy a trituráció) egymás utáni, sorozatban történő hígításából áll, amelyet nagyon pontosan meghatározott szabályok szerint végeznek.

Szerbiztonság

A homeopátiás gyógyszerek elkészítése nagyon szigorú szabályok, összetett technológiai előírások szerint történik, amelyek az optimális, megbízható minőséget garantálják. Az ellenőrző laboratórium gondoskodik a gyártás minden szakaszának nyomon követéséről és állandó ellenőrzéséről.

Mikor használható a homeopátiás kezelés?

A homeopátiának természetesen megvannak a korlátai is. Pl. a súlyos, akut orvosi vagy sebészeti esetek azonnali beavatkozást igényelnek. De ugyanakkor a megelőzésre, a műtét utáni lábadozásra rendkívül alkalmasak.

Ezért érdemes a homeopátiát választani

  • A nagy hígítás miatt nem okoznak mellékhatást
  • Allergiás reakciók nem lépnek fel
  • Kombinálhatók a hagyományos gyógyszerekkel

Mindezek szerint alkalmasak csecsemők, gyermekek, kismamák kezelésére.

 Galenus

Rovat: Gyógyszer - gyógy szerKiemelt

Címkék: , , , ,

A szerzőről

Kommentelés lezárva.


A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése,
és szükség esetén nem helyettesíti a gyógyszerész, az orvos vagy más szakember felkeresését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!